Deel dit artikel
-

Nederlander koopt nog niet echt over de grens

Een op de zeven Nederlanders doet wel eens online aankopen over de grens. Dit is nauwelijks een verschil met het afgelopen jaar. Branchevereniging Thuiswinkel.org denkt dat er nog veel belemmeringen voor crossborder e-commerce moeten worden weggenomen.

Het percentage grensoverschrijdende online consumentenaankopen is van twaalf procent in 2010 gestegen naar veertien procent in 2011. Ook in 2012 koopt slechts veertien procent van de Nederlanders online over de grens, volgens recente cijfers van Eurostat, het statistische bureau van de Europese Commissie. Nederland blijft hiermee achter op de rest van de EU-lidstaten. In bijna alle andere lidstaten groeide het percentage, met als koplopers Luxemburg, Malta, Finland en Noorwegen.

Het gemiddelde aantal shoppers over de grens in de EU is elf procent. Dit is een stijging van een procent in vier jaar. Hiermee wordt het lastig om de crossborder ambitie van twintig procent voor 2015 te halen, zoals vastgesteld in de Digitale Agenda van Eurocommissaris Neelie Kroes.

In totaal kocht 70 procent van de Nederlanders vorig jaar online. Dit zijn zowel aankopen in ons land als daarbuiten. In 2011 was dit nog 69 procent.. Nederland zit daarmee ruim boven het Europese gemiddelde van 45 procent in 2012 en 43 procent in 2011.

‘Het is logisch dat Luxemburgers meer over de grens kopen. Ons land loopt daar kennelijk bij achter. Dat zegt meer over de belemmerende regels die er nog zijn, dan over Nederlanders zelf,’ zegt Martijn Hos van Thuiswinkel.org.

Veel acties van de EU zijn erop gericht om consumenten vertrouwen te geven in online aankopen. Zo wordt het Consumentenrecht herzien en wordt gekeken of bestaande betaalmethoden wel voldoende zijn binnen de digitale interne markt. Maar de regels zijn nu nog nergens hetzelfde. Met name de 27 verschillende BTW-systemen helpen volgens Thuiswinkel.org niet echt.

Deel dit bericht

2 Reacties

Edwin Martin

Komt dit niet omdat maar weinig Nederlanders een creditcard hebben, iets dat in Nederland ook eigenlijk niet nodig is omdat onze pinpassen prima werken? Zonder creditcard is het maar moeilijk om over de grens iets te bestellen. Het wachten is op de “Europese iDeal”.

Ferry

Het aanschaffen van een app of een muzieknummer in itunes wordt niet gezien als online aankoop?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond