Deel dit artikel
-

‘Nederlander maakt zich zorgen om privacy, maar handelt tegenstrijdig’

De Nederlander maakt zich zorgen om privacy, maar handelt tegenstrijdig. Dat is de belangrijkste conclusie van de tweejaarlijkse Privacy Monitor 2018 van DDMA, branchevereniging voor data en marketing. Niet toevallig verscheen de monitor aan de vooravond van de nieuwe Europese privacywet.

Voor 65 procent van de Nederlanders is online privacy een groot punt van zorg. 78 procent zegt (pdf) ook meer controle te willen hebben over de persoonsgegevens die zij met bedrijven delen en hoe deze bewaard worden. Internationaal perspectief: Nederland is het minst bezorgd, de meest bezorgden bevinden zich in de VS (80 procent) en Spanje (79 procent) als het om online privacy gaat.

Het onderzoek constateert dat de groep van de zogeheten pragmatici, die steeds aan afweging maken of de geboden dienst de gevraagde persoonsgegevens waard is, voor het eerst het grootst is. De groep groeide met 5 procent ten opzichte van 2016.

De groep sceptici blijft met 16 procent het kleinst. De groep onbezorgden daalde 3 procent.

Opmerkelijk is dat slechts 28 procent van de Nederlanders aangeeft op de hoogte te zijn van de nieuwe privacywet AVG. Ook weet een groot deel niet dat ze bij bedrijven hun persoonsgegevens kunnen opvragen. De samenstellers noemen dit de privacyparadox. Consumenten maken zich zorgen, maar gebruiken de diensten desondanks toch.

Vreemd, want de Nederlander is volgens het onderzoek ontevreden over de meerwaarde van de informatie uitruil. Tachtig procent vindt dat het bedrijfsleven meer profiteert van de ruil en 57 procent is ontevreden over wat zij aan diensten terugkrijgen.

Vertrouwen en transparantie zijn essentiële factoren voor consumenten in de overweging om gegevens met bedrijven te delen. 79 procent vindt het belangrijk dat organisaties transparant zijn over de manier waarop hun gegevens worden verzameld en gebruikt.

Privacy is een mondiaal thema, daarom werd de tweede editie van de Privacy Monitor uitgevoerd in tien landen: Australië, Argentinië , Canada, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Singapore, Nederland, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Deel dit bericht

1 Reactie

bert

Grappgig, of triest is beter woord, dat site die zoveel over AVG schrijft zelf nog bejaarde cookiewall en voorwaarden heeft. Toestemming afdwingen mag niet meer Emerce!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond