Deel dit artikel
-

D66: ‘Meer handen nodig bij privacytoezicht’

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft meer, veel meer, meer mensen nodig om zijn werk onder de nieuwe privacywet goed te kunnen doen. Dat stelt D66-kamerlid Kees Verhoeven. Ook Duitsland meldt een tekort.

Dat zei Verhoeven gisteren in een interview op Radio 1. Hij pleit ervoor dat de Autoriteit Persoonsgegevens meer mensen krijgen om haar digitale toezichtsfunctie goed te kunnen uitoefenen.

Het pleidooi (vanaf 13:37) klinkt al langer maar is des te actueler nu weer duidelijk wordt hoe Facebook consequent de kantjes van de Europese privacyregels af loopt. Verhoeven over de realiteit na invoering van de Algemene Verordening Gegevensbescherming, in Engels jargon: GDPR, zegt “Gerichte teams kunnen dan constateren als Facebook zich niet aan de regels houdt. Dat kunnen ze dan melden aan de Tweede Kamer”, en collega-toezichthouders in andere EU-landen. “Dan kunnen overheden in actie komen en toezicthouders boetes uitdelen. Boetes zullen uiteindelijk zoveel pijn doen dat er iets gaat veranderen.”

In Duitsland, zo blijkt uit een onderzoek van Tagesspiegel, komen de privacytoezichthouders in de deelstaten zeker honderd mensen tekort om hun nieuwe werk onder de GDPR te kunnen uitoefenen.

Foto: Paul van de Loo (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond