Deel dit artikel
-

Nog altijd veel onduidelijkheid over ‘Nederlander’ in cryptoschandaal

Een Nederlander met de naam Joost van Doorn wordt genoemd als de spil van een groot cryptoschandaal. Nadat het bedrijfje Confido via een ICO (Initial Coin Offering) op 7 november 374.000 dollar had opgehaald om een app te bouwen is de startup inclusief de inleg van de aardbodem verdwenen.

Confido gebruikte het Etherium-platform voor een blockchainapp waarmee pakjes gevolgd konden worden. De ICO werd een groot succes, maar kort daarna zijn er problemen ontstaan. Via onder meer Reddit liet Confido weten dat er juridische problemen waren als gevolg van een contract. ‘Onze juridische adviseur verzekerde ons dat er minimale risico’s waren. Ik kan niet in details treden, maar hij had het fout. En het is een probleem.’ Confido voegt er aan toe dat men niet weet of ‘we hier doorheen komen’.

Op fora wordt Confido al de ‘grootste exit scam’ ooit genoemd. Naderhand zien velen rode vlaggen, zoals de inzet van een escrowbedrijf Kraft & Wurgaft dat niemand kan thuisbrengen. De koers van de TokenLot, zo heet de virtuele munt waarmee het bedrijf geld inzamelde, is inmiddels ingestort. Rond 14 november was die munt 1,20 dollar waard, nu 2 dollarcent.

Van Doorn woonde volgens zijn gewiste LinkedIn-profiel in Berlijn. Daar zou hij werkzaam zijn als e-commerce specialist bij Zalando. De Nederlander zou ook voor eBay en PepsiCo hebben gewerkt, maar wellicht zijn die namen gebruikt om vertrouwen te wekken. Wel heeft het er alle schijn van dat de oplichters (als daar al sprake van is) de Nederlandse taal machtig waren. De WHOIS van de website vermeld als contractadres doorntjejoost@protonmail.com.

Inmiddels is niet alleen het LinkedIn-profiel verwijderd, maar ook het Twitterkanaal, de blogs op Medium en de website. Een site beweert dat de vermeende oprichters ‘niets wisten van het initiatief’ en dat Van Doorn het slachtoffer zou zijn van identiteitsfraude, maar er is zoveel ruis rond deze zaak dat maar weinig duidelijk wordt. Een van de werknemers heeft aangifte gedaan. Een ander zegt dat hij wel degelijk contact had met een Joost van Doorn. Die ‘behoorlijk overstuur’ klonk.

Het is wel opvallend dat de problemen ontstonden kort nadat toezichthouder AFM waarschuwde voor grote risico’s bij Initial Coin Offerings (ICO’s). Deze uitgifte van digitale tokens om vooral start ups te financieren is volgens de AFM kwetsbaar voor misleiding, oplichting en manipulatie. ‘De huidige hype rondom cryptocurrencies en ICO’s kan investeerders verblinden voor deze risico’s’, waarschuwde de AFM.

Het zou zeker niet de eerste oplichtingszaak zijn rond ICO’s. Om die reden heeft de Amerikaanse toezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC) maatregelen aangekondigd. Het neemt niet weg dat in de eerste tien maanden van 2017 3,25 miljard dollar is opgehaald via ICO’s.

Confido is niet de enige cryptoschandaal van de laatste dagen. Als gevolg van een hack is bij cryptostartup Tether 31 miljoen dollar aan tokens gestolen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond