Deel dit artikel
-

Nederlands camerasysteem voor Oculus Rift

Films kijken via de VR-bril Oculus Rift zou wel eens de toekomst kunnen worden. Afgelopen week was op het Nijmeegse filmfestival Go Short al een korte film te zien, en een Nederlandse bedrijf WeMakeVR heeft inmiddels een speciaal VR-camerasysteem gelanceerd.

Bestaande panoramische camerasystemen filmen doorgaans geen natuurlijke diepte. Het voelt daardoor plat en onnatuurlijk. Voor de Nederlandse film die is gemaakt door het Creative Lab van de Academy for Digital Entertainment in samenwerking met de NHTV Breda werden twee Go Pro-camera’s gebruikt voor een kijkveld van 220 graden.

Met het door WeMakeVR ontwikkelde systeem ervaart de gebruiker volgens de leveranvier een ‘natuurlijk dieptebeeld’ en kan men een volledige 360 graden horizontaal en 180 graden verticaal rondkijken. Ook ervaart men een realistisch ruimtelijk geluid.

WeMakeVR kan iemand de ervaring geven in een bootje door de Amsterdamse grachten te varen, terwijl de gebruiker gewoon thuis zit. Ook therapeutische toepassingen zijn mogelijk. Iemand die pleinvrees heeft kan veilig vanuit huis wennen aan het idee in een supermarkt te staan. Of men zou een schilderij kunnen bekijken in een museum in New York, zonder er ooit geweest te zijn.

WeMakeVR, opgericht door Avinash Changa, tevens eigenaar van digitaal productiebedrijf Disrupt Communications, heeft het apparaat vorig jaar al ontwikkeld, maar de patentaanvraag was toen nog niet rond.

Overigens zal de volgende productie van BBC-documentairemaker David Attenborough, Conquest of the Skies, ook via de Oculus Rift getoond kunnen worden. Het productiebedrijf maakt gebruik van een opstelling met acht camera’s om de documentaire te filmen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond