Nederlands Wifi-bedrijf maakt ADSL en kabel overbodig

IZingo, dat tot voor kort Hotspot Amsterdam heette, breidt uit naar Spanje, Libanon, Zwitserland en Wales om ook daar in de grootste binnensteden van die landen de lokale ADSL- en kabelinternetaanbieders overbodig te maken. Het Nederlandse bedrijf zoekt bij buitenlandse VoIP-minnende durfkapitalisten kapitaal om de groei te financieren. Volgend kwartaallanceert het bedrijf mobiele goedkope internettelefonie in Amsterdam.
"We maken DSL overbodig", zegt Ben van Dongen van iZingo. "In het centrum van Amsterdam bieden we al centrumdekkend wifi aan. In februari zijn we de abonnementenverkoop begonnen. Op basis van de meshing-technologie van Hopling", waarmee ook wifi op NS-stations wordt verzorgd "dekken we het gebied tussen het Rembrandtsplein, het Rokin, het Leidscheplein, Koningsplein richting Noordermarkt. We zijn nu bezig met het gebied van Amsterdam CS naar het Rokin."
Vanwege de Hopling-technologie heeft iZingo per stad maar één of een paar fysiek toegangspunt tot internet nodig. De meshing-technologie zorgt ervoor dat het signaal vervolgens van antenne naar antenne wordt doorgegeven. Het is het werk van iZingo die digitale doorgeefluikjes annex antennes te installeren en de signalen exploiteren.
Het jonge bedrijf verkocht sinds februari 2006 3.500 abonnementen voor respectievelijk 10 en 30 dagen. Binnenkort komt er voor Amsterdammers een jaarabonnement dat 200 euro kost. "Uit onze gegevens blijkt dat 50 procent van onze abonnees inwoners van Amsterdam zijn. De andere 50 procent is bezoeker; zakenman of toerist. Ik denk dat uiteindelijk 90 à 95 procent van onze gebruikers gewoon inwoner van de stad is. We groeien nu 50 procent per maand."
Van Dongen is geen onbekende in de wifi-wereld. Medio 2002 richtte hij het wifi-bedrijf Picopoint op, dat internationaal bekend is van zijn roamingdienst GBIA. Hij was ook een van de grondleggers van Wjoy.
"Hotspot Amsterdam is een exportproduct geworden. Via het merk iZingo bouwen we de activiteiten als wifi-operator uit. In feite zijn we zowel een netwerkaanbieder als een serviceprovider. Het bedrijf is winstgevend en uit de kasstroom financieren we nu de uitbreiding in Barcelona, Spanje."
De eerste stap naar het buitenland betaalt Van Dongen, samen met zakenpartners Gert Bos en Carl Harper, uit eigen zak. Maar voor de geplande expansie naar Beiroet, Cardiff, Sarajevo en Zürich is hij op zoek naar externe financiering. "We hebben geen haast, maar zijn daartoe wel in gesprek met verscheidene partijen." Namen van potentiële financiers noemt hij niet, maar de ondernemer geeft aan contact te hebben met VoIP-minnende investeerders.
Recente marktontwikkelingen zijn tekenend voor de groeiende belangstelling voor internettelefonie. EBay kocht Skype voor 2,6 miljard dollar en Google en Skype investeerden later, in februari 2006, in het Spaanse wifi-bedrijf Fon. In Amerika bracht de Amerikaanse telecomondernemer Jeff Pulver onlangs zijn Vonage naar de beurs en bouwt nu aan Tello.com. En internetbedrijven Yahoo, Google en Microsoft bieden elk eigen computerprograma’s waarmee gebruikers goedkoop of gratis kunnen bellen.
Kijkend naar de huidige marktomstandigheden rekent Van Dongen voor: "De waardering van iZingo ligt nu op post money 30 miljoen euro."
iZingo wil zich niet profileren als een bedrijf dat louter internettoegang biedt. Vanaf volgend kwartaal kunnen abonnees ook mobiel VoIP'en, telefoneren via internet. "Dat kan ofwel via een wifi-toestel of via een mobiele telefoon of smartphone die wifi-ondersteunt. Nieuwe Nokia-telefoons kunnen standaard overweg met VoIP-protocol SIP. Je hebt dan enkel een client nodig."
Om zijn gebruikers tegemoet te komen, laat iZingo een programma ontwikkelen voor nieuwe GSM´s dat automatisch zoekt of er een sterk wifi-signaal in de buurt is. Als dat het geval is, schakelt de telefoon automatisch weg van het GSM-net naar het wifi-net. "En dat soort telefoons wordt tegenwoordig met subsidie verkocht door de GSM-aanbieders."
Gisteren maakte telecomtoezichthouder Opta bekend, dat de mobiele telecomaanbieders hun wederzijdse doorverbindtarieven gefaseerd moeten verlagen. Begin juli 2008 zouden deze zogeheten interconnectietarieven gehalveerd moeten zijn.
Van Dongen: "Bij ons kan je bellen voor minder 2 cent per minuut naar vaste nummers internationaal." Skype biedt met SkypeOut een vergelijkbare dienst. Ook bij iZingo dient de klant daartoe een prepaidaccount te kopen. "We werken met een internationaal telecombedrijf. De naam houdt ik nog voor me, omdat we in gesprek zijn met 3 partijen van wie er één de telecomtoegang kan gaan verzorgen." Skype, bijvoorbeeld, werkt samen met onder meer KPN´s nieuwe dochter iBasis, Colt Telecom, Cable & Wireless en Level 3.
Sinds kort verkoopt iZingo in Amsterdam ook prepaidkaarten voor internettoegang. "En we onderzoeken nu hoe we mobiele IPTV, duizend kanalen, kunnen bieden. Wellicht moeten we voor Nederland nog een paar kanalen erbij kopen, maar op internet zijn al veel televisiesignalen beschikbaar."
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
9 Reacties
Gert
Kan iemand eens wat informatie geven over de kwaliteit en continuiteit van dit soort netwerken. Aangezien mijn laptop thuis nog al eens moeite heeft om contact te houden met mijn eigen Wifi antenne zodra enkele van mijn buren die van hun ook hebben ingeschakeld.
Yme Bosma
Ik woon en werk in het centrum van Amsterdam (binnen hun geclaimde dekkingsgebied), en werk ook veel draadloos, maar ben Hotspot Amsterdam nooit tegengekomen. Dus zal wel meevallen met het 'overbodig maken van DSL'. Vind het lastig om mensen die zulke dingen claimen serieus te nemen.
Milo
@Gert:Goed punt. Aanvullend het bereik van dit netwerk. Het feit dat er nog geen website is baart wel zorgen..
theo
waarom alleen Amsterdam, laat heel Nederland Wifi-en en laat het buitenland met rust
Victor Weber
Wat een blaaskaak die man. 'De waardering ligt op 30 miljoen'. Dertig meloenen zal 'ie bedoelen. Ik zou Emerce willen adviseren dergelijke onzin alleen te plaatsen wanneer er verifieerbare gegevens, zoals publiek gepubliceerde omzet en winstcijfers kunnen worden verkregen. Om een waardering van 30 miljoen te hebben, moet de beste man ongeveer 15 mln omzet of 3 mln winst maken. En dat maakt 'ie niet.
Henk Jan Jansen
IK vind wel dat hotspot Amsterdam zijn best doet. Je kan immers niet zeggen dat de ISP van deze tijd nu echt iets hebben dat de klant nog koning is.Het heet toch officieel Internet Service Provider bij de meeste mag je de service er wel uitlaten want die is er gewoon weg niet.Zoals Ben van Dongen heeft verteld in het artikel is dit een goede oplossing en mag ik hopen dat hij zal slagen in zijn opzet.Neemt niet weg dat een aantal kennelijk jalours op zijn insteek en manier van zaken doen. Jaar cijfers en dergelijk kunnen wel degelijk opgevraagd worden als je er maar om vraagd wat dus niet is gebeurt door de meneer Victor Weber.Men is nog thans steeds vrij in dit land om een zaak op te starten en zijn of haar idee uit te voeren hij doet alleen maar goede zaken waar niet iedereen van op de hoogte is.
Patrick
Deze man (Ben van Dongen) is niet voor niets vriendelijk verzocht om bij PicoPoint weg te gaan. Hij staat bekend als een grote bellenblazer en met bovenstaand artikel bewijst hij dat wederom. Voor die 30 miljoen, daar hoef je geen KvK uitreksel voor te zien. Ze hebben nu 3.500 abbo’s verkocht voor gemiddeld 12,5 Euro. Dat zijn dus niet eens terugkerende klanten, dus de waarde (bij waardering van een bedrijf) voor dit soort klanten is niet veel en niet hetzelfde als in de ADSL business. In totaal is dat dan €43.750 omzet in de afgelopen 5 maanden. Knap man die een bedrijf dan op 30 miljoen euro kan waarderen. Mocht het nu zo zijn dat ze een netwerk hebben dat honderden steden dekt en enorm potentie heeft, dan zou je daar de waardering mee kunnen oppoetsen, maar zelfs het enige netwerk in Amsterdam dat ze hebben heeft nog flinke gaten. We leven niet meer in de tijd dat een bierviltje en een grote mond een paar miljoen waard is! Het is inderdaad jammer dat de redactie van Emerce blindelings deze opmerkingen overneemt, zonder deze te verifiëren en met andere partijen in de markt te weerleggen.
Martin
Ik niet anders dan me aansluiten bij het stukje van Patrick.Ben van Dongen roept altijd vanalles en is over ambitieus. Hij heeft vanuit Picopoint ook altijd grote verhalen opgehangen waar niks van terecht is gekomen. Het gebruik op de hotspots blijkt gewoon minder te zijn dan verwacht en de winst is dan ook beduidend minder dan verwacht.Vreemd dat hij bij Hotspot Amsterdam belandt nadat hij bij PicoPoint is bedankt en even later staat WJOY te koop, hier proberen ze volgens mij nog een miljoen voor te vangen…dus als iemand interesse heeft !? 😉 Deze markt is commercieel gewoon (nog) niet interessant. Het blijft gewoon dubbeltjes en kwartjes business. Een alternatief voor DSL zal het nooit worden en of de grote massa zijn GSM de deur uit doet voor VOIP is zeer onwaarschijnlijk. Ach, het begint met ambitie zullen we maar zeggen.
franka quirijns
Beste, WIj zijn een Iers/Amerikaans (pan european) bedrijf die samen zaken doen met opstart bedrijven om door heel Europa, Rusland, Zuidamerika wireless hotspots te plaatsen. We groeien per dag en we zijn op zoek naar Nederlandse bedrijven die met ons samen willen werken. Wij Leveren al het hardware gratis als ook de promotie materiaal en we doen de gratis PR. Uw logo komt naast de onze te staan. Wij werken met EDGE en ons systeem is beveiligd tegen Terrorisme en ongewenste mails. Ik wil graag weten of Izingo een contact no heeft of e-mail, want ik zie nog steeds geen website. Meer info over ons surf naar:www.free-hotspot.com