Deel dit artikel
-

Nederlandse 3D-bioprinter voor ziektemodellen

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht en UMCU ontwikkelen een 3D-printer die binnen enkele minuten een deel van het menselijk lichaam kan namaken, inclusief levende cellen. Daarmee zouden buiten het lichaam geneesmiddelen kunnen worden getest.

Riccardo Levato, onderzoeker aan de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht, heeft hiervoor een ERC-grant gekregen.

Een klassieke 3D-printer is als een banketbakker die laagje na laagje een taart opmaakt. De printer spuit een sneldrogend plastic in een tweedimensionale vorm op een oppervlak, waarna er een tweede laagje bovenop kan, enzovoort.

Hoewel 3D-printers intussen overweg kunnen met lichaamsvriendelijke, flexibele materialen die levende cellen bevatten, blijft het laagjesprincipe – net zoals het opmaken van een slagroomtaart – een tijdrovend proces, waarbij de overlevingskans van de cellen sterk verminderd.

Samen met collega’s van de technische universiteit van Lausanne werkt Levato aan wat heet volumetrisch bioprinten. Met die techniek bouwt een printer het 3D-model niet op in laagjes, maar komt het tot stand in een draaiende container met een vloeibare gel die stolt wanneer hij in contact komt met laserlicht. Door de container daar vanaf verschillende hoeken mee te belichten, ontstaat in de gel een driedimensionaal beeld.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond