Deel dit artikel
-

Nederlandse centrale bank ontwikkelt DNBcoin met blockchain

De Nederlandsche Bank wil dit jaar een prototype DNBcoin ontwikkelen op basis van blockchaintechnologie. Het is niet duidelijk of dat voor interne proeven is of voor uiteindelijk landelijke implementatie.

“Is dit revolutionair nieuws?”, vraagt Simon Lelieveldt zich hardop af. Hij spotte de vermelding van de blockchainproef in het jaarverslag dat DNB eergisteren publiceerde (PDF).

Aan Emerce licht de betaal- en bankconsultant toe: “Iedereen in de financiële sector is bezig met blockchaintechnologie. Dat De Nederlandsche Bank nu een prototype gaat ontwikkelen is een teken dat het systeem op de radar staat, dat ze er concreet iets mee gaan doen.” Afgelopen najaar gaf DNB al aan thema-onderzoek te willen doen naar technologische vernieuwingen op dit vlak. Het bouwen van een prototype gaat een stap verder.

Blockchain mag niet verward worden met bitcoin. Blockchain is het openbare register waarin transacties onveranderlijk worden vastgelegd.

DNB: “De blockchaintechnologie kan de verdienmodellen en systemen van banken aantasten, maar zij kunnen er ook van profiteren met nieuwe manieren om omzet te genereren en kosten te reduceren. Mogelijke toepassingen ervan liggen behalve in het betalingsverkeer, ook in de financiële dienstverlening in ruimere zin, of in de overdracht en registratie van waarden. Wel moeten daarbij vraagstukken als governance en risicobeheersing verder worden onderzocht, evenals de eventuele noodzaak tot regulering.”

De centrale bank vermeldt de bouw van het prototype in de paragraaf Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen van zijn jaarverslag.

Foto: Liz Jones (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond