Deel dit artikel
-

ING Bank stort zich op blockchaintechnologie

ING Bank wil zich de komende jaren vooral concentreren op de blockchaintechnologie, het systeem waarop de virtuele munt bitcoin is gebaseerd. Mark Buitenhek, hoofd betaal- en transactiediensten van ING, heeft het tegenover de bitcoin nieuwssite Coindesk over een ‘enorme opgave’.

Vandaag organiseert Emerce in Amsterdam zijn jaarlijkse congres eFinancials, waar de blockchainntechnologie in diverse sessies ter sprake zal komen. Maar anders dan vorig jaar, toen blockchain nog het terrein leek van handige startups, zijn het nu de grote banken die zich op deze technologie storten.

De bank sloot zich vorige maand aan bij een groep internationale banken die de mogelijkheden van deze technologie onderzoekt. ING Bank is lid geworden van R3, een initiatief waarin de grootste banken ter wereld blockchaintechnologie ontwikkelen.

ING is daarmee de eerste Nederlandse bank binnen het consortium, dat uit 29 buitenlandse banken bestaat. Niet de minsten overigens: grote namen zijn die van Bank of America, Barclays, Deutsche Bank, Goldman Sachs en HSBC.

De blockchain is een decentraal kasboek die zou kunnen worden gebruikt voor de registratie van landeigendommen, hypotheken en contracten. In oktober vond het eerste blockchain-huwelijk plaats in The Walt Disney World Resort in Florida.

ING heeft een jaar zelf geprobeerd om bancaire blockchaininitiatieven te ontwikkelen. ‘We ontdekten dat zeker honderd mensen van onze IT-staf met blockchainoplossingen speelden, waaronder bitcoin, terwijl ze ons niks hadden verteld.’

En dus wordt nu een inhaalslag gemaakt. Buitenhek ziet allerlei voordelen van blockchain. De technologie kan bestaande systemen efficiënter maken, maar tegen Coindesk erkent hij wel dat hoewel ‘wij de potentie zien, we niet weten of het gaat werken.’ Het neemt niet weg ‘dat de mannen die we naar de eerste bijeenkomsten van R3 hebben gestuurd, enthousiast zijn teruggekeerd.’

De eerste concrete voorstellen worden halverwege volgend jaar vanuit R3 gepresenteerd. Toepassingen zullen er op zijn vroegst over twee tot drie jaar zijn. ‘We moeten naar onze huidige problemen kijken en nagaan of blockchain daarin een rol kan leiden’, zegt Buitenhek.

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond