Deel dit artikel
-

Nederlandse hub Gaia-X voor invulling en bijdrage Europese data- en cloudinfrastructuur

Gaia-X, het Europese initiatief om een data- en cloudinfrastructuur te ontwikkelen waarbij Europese waarden als data-soevereiniteit geborgd kunnen worden, heeft sinds deze week een Nederlandse hub.

De hub gaat invulling geven aan hoe de Europese data- en cloudinfrastructuur er vanuit Nederlands oogpunt uit moet komen te zien en hoe te zorgen dat de Nederlandse gezichtspunten ingebracht worden in de Europese overleggen.

Vanuit de hub wordt kennis uitgewisseld en worden use cases opgezet. Zo wordt voor verschillende sectoren duidelijk hoe data slimmer kan worden ingezet en wat de mogelijkheden van een Europese cloudinfrastructuur en data-opslag voor hen zijn.

Het is volgens TNO belangrijk dat Nederland meedoet en op Europees niveau meepraat over de regels en afspraken over cloudinfrastructuur en data-opslag.

Verschillende coalities actief op het gebied van digitalisering ondersteunen al doel en opzet van de Nederlandse Gaia-X Hub. Dit zijn de Data Sharing Coalition (DSC), Online Trust Coalition (OTC), Brainport Industry, Cloud Infra Structure Coalition (CiC), de Dutch Data Center Association (DDA), Dutch Cloud Community (DCC), de Nederlandse AI Coalitie (NL AIC), Digitale Infrastructuur Nederland (DINL) en NEN.

Nederlandse Gaia-X leden waaronder TNO, Philips, SURF en Brainport Industries nemen de lead rond zorg, onderwijs en Smart Industry.

Foto Shutterstock

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond