Deel dit artikel
-

Nederlandse iGoogle kloon

Wat Google, Netvibes en Pageflakes doen, kunnen wij ook, dachten drie Nederlandse studenten. Zij bouwden een Nederlandse variant van de persoonlijke startpagina’s.

Zo'n drie maanden geleden begon Tim van Gogh samen met twee andere studenten met het bouwen van ifeed.nl. Ondertussen is een eerste testversie voor iedereen te bekijken en te gebruiken.

Wie ifeed bekijkt, ziet meteen de gelijkenissen met iGoogle of Netvibes. Overigens wil Van Gogh liever niet vergeleken worden met iGoogle. "Ik vind die site niet zo mooi. Ik vergelijk ons liever met Netvibes of Pageflakes."

Voor wie het principe van de persoonlijke startpagina à la Netvibes of iGoogle niet kent: met deze sites kunnen gebruikers een persoonlijke pagina maken die is opgebouwd uit modules. Voorbeelden van modules zijn een Nu.nl-nieuwsoverzichtje, een weersvoorspelling of een blokje met recent ontvangen hotmailberichten. Gebruikers kunnen zelf modules toevoegen en deze verschuiven over de pagina. De persoonlijke startpagina slaat wijzigingen automatisch op.

Volgens exact dit principe werkt ifeed. Met een belangrijk verschil: de ontwikkeling van de site bevindt zich nog in een prille fase. Zo hebben gebruikers op dit moment nog maar de keuze uit een klein aantal voorgeselecteerde modules. Van Gogh: "We gaan de komende tijd voortdurend uitbreiden."

Hyves
Eén van de modules die gebruikers binnenkort kunnen toevoegen is volgens van Gogh een Hyves-module. Die module toont onder meer de meest recente krabbels en ingekomen berichten van een gebruiker, zegt hij.

Hamvraag is overigens wat het bestaansrecht van ifeed is. Er bestaan immers al prima alternatieven. Van Gogh: "Wij komen met een Nederlandstalige variant, afgestemd op de Nederlandse markt."

Zien Van Gogh en zijn twee medeoprichters ook zakken met geld achter de horizon liggen? "We willen wel advertenties gaan plaatsen in een later stadium." In het begin is de site nog vrij van commerciële uitingen, zegt hij. Maar dat zal volgens hem veranderen als de site ‘echt staat' en er genoeg gebruikers zijn.

Meer over widgets en persoonlijke pagina's: Widget-war.

Deel dit bericht

12 Reacties

Tim

Igoogle is prima, staat standaard in je Firefox-cache en kost bijna geen ruimte. Wat ik grappig vindt is dat van Gogh Igoogle niet mooi vind, maar dan wel een hyves-feature implementeert: "Een van de modules die gebruikers binnenkort kunnen toevoegen is volgens van Gogh een Hyves-module. Die module toont onder meer de meest recente krabbels en ingekomen berichten van een gebruiker, zegt hij." Ik durf te wedden dat toen 'van Gogh' deze feature onder ogen kreeg hij dankbaar op zijn knieeen de goede heer bedankte voor deze zegening. Dat een 'hyvesfeature' een toevoeging blijkt te zijn in de ogen van deze man bevestigt voor mij het gevoel dat er onder marketeers of prod. developers een buzz is dat dat zolang er maar de naam 'hyves' of '2ndlife' aan gekoppeld wordt het sowiezo een succes wordt. Schraal product, en daarnaast een slechte visie.

Timan Rebel

Die 'Hyves-module' is waarschijnlijk niets anders dan de RSS-feed(s) die Hyves zelf sinds kort aanbied. Ook prima toe te voegen op iGoole en Netvibes dus. 

Jesse

Een andere Nederlandse startpagina die al een tijdje meedraait is Feedo.nl. Zij bieden ook erg goede zoekfilters en een nette interface.

Kees

Ik noem het een rip-off…

Marielle van Rijswijk

Ik vind My AOL.com toch een van de beste! Een nette & simpele uiterlijk, met een goedeen overzichtelijke indeling die je zelf kan bepalen. Daarnaast kan je gewoon via Google een zoekopdrachtdoen.

Rory

Ik dacht even dat ik op netvibes beland was… Zelfs het "beta"-tekstje onderaan heeft dezelfde kleur. "Wij komen met een Nederlandstalige variant.", terwijl iGoogle en Netvibes dezelfde dienst al minstens een jaar in het Nederlands aanbieden. Er zijn volgens mij nog talloze varianten te bedenken op dit soort persoonlijke startpagina-concepten, en dan komen ze met een kloon. Jammer.

Tim

@Jesse, 'goede' zoekfilters en een 'nette' interface? Wat defineer jij als 'goed'en 'net'? Als ik op Feedo kijk begint mijn migraine weer naarboven te komen. Het is duidelijk gemaakt door een werfsjopprogrammeur die designblind is.

H Kat

@ Kees: Concept is zo ongeveer hetzelfde, maar ik vind hun site toch iets overzichtelijker en bovendien in het Nederlands (dus niet meteen een rip-off noemen). Daarnaast is het nog in een beta-fase. Ik heb er wel goede hoop in mits er ook live messenger en dergelijke wordt ingebouwd.

Hans

Persoonlijk vind ik de site ook overzichtelijker en handiger dan bijv Igoogle. En het biedt nog talloze mogelijkheden voor in de toekomst. Het is nog een beta versie en ik ben van mening dat het gaat aanslaan.

Arthur

Leuk idee om zoiets voor de Nederlandse markt te beginnen. Alleen zie ik niet waar het 3 maanden bouwen in zit? De site maakt gebruik van de open-source software van Portaneo ( http://www.portaneo.net ), iets wat in 15 minuutjes is neergezet.

Wilfred

In dit kader is de vermelding van http://www.beursblik.nl mijns inziens ook de moeite waard. Deze website biedt een basis met informatie over de beurs en kan worden aangevuld met rss-feeds van andere websites, dus ook van andere beurswebsites.

ronaldo

Inderdaad binnen een aantal minuten te maken zoiets, jammer dat echt vernieuwende ideen vaak niet genoemd worden en dat als je woorden als hyves en second life gebruikt, de redactie meteen achter overslaat en het als nieuwswaardig vind! Dat schuiven van die blokken ben ik al vakert tegen gekomen als javascript. Waarschijnlijk hebben de makers weinig energie in dit project gestoken!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond