Deel dit artikel
-

Nederlandse jongeren laten Facebook en Twitter massaal vallen

Facebook en Twitter vinden steeds minder aansluiting bij jongeren, zo blijkt uit cijfers van Telecompaper Insights.

Het aandeel 12-15 jarigen dat een Facebook-app op zijn of haar smartphone heeft staan, daalde de afgelopen drie jaar met ruim 40 procent. Ook Twitter verliest gebruikers onder deze jongste doelgroep, terwijl Instagram en Snapchat juist terrein winnen.

Eind 2017 had 46 procent van de 12-15 jarigen de Facebook-app op zijn of haar smartphone staan. Drie jaar eerder lag dit nog op 80 procent, een daling met 34 procentpunt (ofwel 43 procent). De populariteit van Facebook Messenger liet tot en met het derde kwartaal van 2015 nog een stijging zien, maar daarna nam dit af van 50 procent naar 33 procent eind 2017.

De Twitter app komt gedurende de afgelopen drie jaar ook steeds minder vaak voor op telefoons van 12-15-jarigen. Had begin 2014 nog 55 procent de app geïnstalleerd, drie jaar later ligt dit op 18 procent, een daling van 67 procent.

Met de overname van Instagram in 2012 zorgde Facebook ervoor dat de jongeren die vanaf begin 2014 wegliepen bij de Facebook-app nog wel binnen het bereik van het bedrijf bleven. In dezelfde periode dat Facebook zijn penetratiegraad met 43 procent zag dalen, verdubbelde die van Instagram onder jonge tieners van 43 naar 86 procent.

Behalve Instagram laat ook Snapchat in Nederland een forse groei zien: van 48 naar 77 procent in drie jaar tijd. Daarmee is het op communicatievlak de derde app voor de jongste leeftijdsgroep. WhatsApp blijft onverminderd populair en staat op 98 procent van alle smartphones van deze jonge tieners.

Vijftien procent van de jonge tieners heeft de video app Musical.ly op zijn smartphone staan. Deze app is daarmee bijna even populair als de Twitter-app.

Steeds meer jonge tieners hebben een nieuwe of ‘doorgeschoven’ iPhone. Dit zorgt er ook voor dat steeds meer 12-15 jarigen iPhone gerelateerde apps op hun smartphone hebben staan. Zo verdubbelde het aantal jongeren dat Facetime en iMessage op hun telefoons hebben staan.

Deel dit bericht

5 Reacties

Ruud Arends - futurecrafts2003

Nou is dit goed nieuws of is het gewoon triest dat deze jeugd nog rotter en asiocialer worden?

Vito M.

Gelukkig heb jij jouw kinderen wel goed opgevoed, toch?

daniel@clickvalue.nl - ClickValue

Wat is weglopen?

Alle 12-15 jarige uit de vorige periode zijn nu 16-19 jarige. Ze zijn dus niet weggelopen maar ouder geworden?

Dit bericht is een mooi voorbeeld van lies, lies and statistics.

Het is natuurlijk wel duidelijk dat de aantrekkingskracht van Facebook is afgenomen onder 12-15 jarigen. Maar gelukkig voor Facebook blijft hun bereik in de leeftijdsgroep 98% want Whatsapp is ook van Facebook.

Joel

Los van het feit dat je 13 moet zijn om een Facebook accoutn aan te maken dus de schaal 12 – 15 jaar een beetje scheef is. Moet je wel volledig onder een steen hebben geleden als het je nog niet was opgevallen dat deze leeftijdsgroep zich niet meer aanmeld voor een nieuw account. Mocht dit toch nieuws zijn voor je heb ik nog wat feitjes voor je die je gemist kan hebben sinds 2014…
– Trump is nu President van Amerika geworden
– Verenigd Koninkrijk stapt uit de EU
– Er was een Ebola uitbraak

Jos

Joel, je berijpt de portee van dit nieuws niet: dat jongeren afhaken is geen nieuws, de versnelling waarmee dit gebeurt wel. En het zijn cijfers van de Nederlandse markt.

Verder zullen veel 12-jarigen een hogere leeftijd opgeven om toch op FB te komen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond