Deel dit artikel
-

Nederlandse mobiele operators krijgen kassafunctie

Een kleine vernieuwing in besturingssysteem Android staat toe dat Nederlandse telecomaanbieders via de factuur geld kunnen gaan innen voor mobiele aankopen.

Meer specifiek gaat het om een verandering in downloadwinkel Android Market. Op het Android-blog voor ontwikkelaars schrijft Tim Bray van Google dat zijn team werkt aan ‘nieuwe betaalmogelijkheden’.

Uit de aanpassing van de gebruiksvoorwaarden van Market wordt al snel duidelijk waar hij aan refereert. Het wordt voor een vooraf geautoriseerde groep mobiele aanbieders technisch mogelijk om betalingstransacties af te handelen.

Dit zogeheten ‘operator billing’ zou een aanvulling zijn op het huidige betaalsysteem in Android, Google Checkout [?]. Daarnaast is het mogelijk om binnen applicaties betalingen te verrichten met Paypal.

Welke mobiele aanbieders deze nieuwe functie gaan gebruiken, zegt Bray niet. Android Market is beschikbaar in 14 landen, waaronder Nederland.

Het is nog maar de vraag of operator billing daadwerkelijk zal worden gebruikt door Nederlandse  en andere Europese mobiele telecomaanbieders. De juridische status van de mobiele aanbieder als voor derden geldinnende en -verwerkende instantie is op Europees niveau nog niet helder.

Het Android-platform is aantrekkelijker voor mobiele aanbieders dan dat van Apple. Bij Android kan dertig procent van de verkoopprijs van iedere verkochte applicatie naar de operator gaan. Het resterende percentage gaat naar de ontwikkelaar zelf. Bij Apple gaat een deel naar de ontwikkelaar en een andere deel naar Apple zelf.

Foto: dyobmit (cc)

Deel dit bericht

1 Reactie

Nishant

Het is dus eigenlijk gewoon een verkapte credit card service. Leuk voor telecom providers, maar ik vraag mij af of consumenten echt zitten te wachten op extreem hoge telefoonrekeningen…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond