Nederlandse online consumentenbestedingen stijgen naar 6,36 miljard euro

De uitbraak van COVID-19 heeft zoals verwacht in het tweede kwartaal van 2020 een grote impact gehad op de e-commercesector. Dat blijkt uit de meest recente Thuiswinkel Markt Monitor, het onderzoek naar online consumentenbestedingen in Nederland.
De online bestedingen aan diensten, zoals reizen en tickets, kenden een nog sterkere daling dan in het eerste kwartaal, maar deze werden door de groei in online uitgaven aan producten ruimschoots gecompenseerd.
De totale online consumentenbestedingen stegen daardoor met 12 procent naar 6,36 miljard euro en in het eerste half jaar van 2020 met 4 procent naar 12,40 miljard.
Het totale aantal online aankopen is door toedoen van corona ook sterk gegroeid: met +36 procent in het tweede kwartaal en met 22 procent in het eerste half jaar.
Door de gedeeltelijke lockdown eerder dit jaar is het aantal online kopers toegenomen. De cijfers uit de Thuiswinkel Markt Monitor laten dit ook zien: in het tweede kwartaal van 2020 waren er 7 procent meer e-shoppers dan een jaar geleden (van 11,7 miljoen naar 12,5 miljoen).
Er waren uiteraard ook verliezers. Zowel de online bestedingen als de online aankopen zijn in de reis- en vrijetijdssector verder gekelderd. De opgelegde restricties tegen de verspreiding van het coronavirus zorgden voor een lager aantal online kopers voor bijvoorbeeld vliegtickets, pakketreizen en tickets voor attracties en evenementen. Zo daalden de online uitgaven aan pakketreizen met 81 procent en die aan losse vliegtickets en accommodaties met 24 procent ten opzichte van het tweede kwartaal in 2019.
De grootste groeipercentages in de online uitgaven zijn te zien binnen DIY/Garden (+121%), Home & Living (+105%) en Sport & Recreatie (+85%). In deze categorieën is de online penetratie ook (bijna) verdubbeld.
Verder heeft de opmars van smartphones zich wederom voortgezet. Waar vorig jaar in het tweede kwartaal 37 procent van de online kopers hun mobiele telefoon gebruikte voor een aankoop, was dat dit jaar 43 procent.
De corona-uitbraak heeft ook impact op de gebruikte online betaalmiddelen. Aangezien de online bestedingen in producten zijn toegenomen en die in diensten zijn afgenomen, hebben producten een groter aandeel gekregen in de totale online bestedingen. Dit zorgt ervoor dat het aandeel van iDEAL – dat vooral populair is bij de aankoop van producten – ook is toegenomen: van 61 procent in het tweede kwartaal van 2019 naar 68 procent dit jaar.
Foto Pexels
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond