Deel dit artikel
-

Corona raakt ook e-commerce Nederland: omzet daalt met 4 procent

Voor het eerst in jaren daalden de online bestedingen in Nederland als gevolg van de coronacrisis. Het aantal online aankopen steeg wel, met 8 procent naar 69 miljoen, maar de omzet daalde in het eerste kwartaal met 4 procent naar 6 miljard euro. Dit blijkt uit de meest recente versie van de Thuiswinkel Markt Monitor, het onderzoek naar online consumentenbestedingen in Nederland.

De daling in de online consumentenbestedingen wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door de vrije val in de uitgaven aan diensten in het eerste kwartaal, vooral de reisbranche had het zwaar. De online uitgaven aan Pakketreizen laten bijvoorbeeld een daling van 50 procent zien ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en Losse Vliegtickets en Accommodaties daalden met 28 procent.

Bij de bestedingen aan producten is er sprake van een groei van 19 procent, maar die heeft de daling binnen diensten niet kunnen compenseren, waardoor het eerste kwartaal van 2020 per saldo op een negatief groeiresultaat uitkomt.

Bij het aantal online aankopen ziet men eenzelfde beeld: er zijn 30 procent minder online aankopen gedaan aan diensten dan in het eerste kwartaal van 2019, terwijl de verschillende productencategorieën juist gemiddeld met 17 procent groeiden. Er is hier echter wel sprake van een positief groeiresultaat, omdat diensten slechts 10 procent van de online markt in aankopen vertegenwoordigen.

Met uitzondering van Kleding is er binnen alle productcategorieën een groei te zien in de online uitgaven. De grootste groei is toebedeeld aan IT (+38 procent), Sport en Recreatie (+34%), Home & Living (+30%) en Food/Nearfood (+23%).

De ontwikkelingen beloven niet veel goeds voor het tweede kwartaal waarin de meeste coronamaanden vielen.

Thuiswinkel.org meldt ook nog dat iDEAL onverminderd populair blijft. Het aandeel van deze betaalwijze binnen de online bestedingen steeg van 59 naar 68 procent.

Het aandeel van consumenten die hun smartphone gebruiken voor een aankoop via internet, is ook dit kwartaal verder gestegen. Waar vorig jaar in het eerste kwartaal nog 37 procent van de online kopers iets via hun telefoon had gekocht, was dat dit jaar 42 procent. De laptop blijft op dit gebied het populairst, al liep het aandeel van mensen die dit apparaat gebruiken voor een online aankoop iets terug.

Deel dit bericht

1 Reactie

Marcel

De titel dekt niet echt de lading, een betere titel zou zijn “online reisbranche heeft flink last van Corona”.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond