Deel dit artikel
-

Nederlandse politieke partijen willen maatregelen tegen Big Tech

 

D66, PvdA, SP en GroenLinks zijn voorstander voor een digitaks, zo blijkt uit hun partijprogramma’s. De Europese digitaks geldt als eerste stap om ook met landen buiten de EU tot internationale belastingregels te komen die klaar zijn voor het digitale tijdperk, schrijft D66.

Als het aan D66 ligt betalen techbedrijven een eerlijke belasting in alle Europese landen waar ze ondernemen, bij voorkeur op Europees niveau en binnen het kader van de OESO-afspraken.

GroenLinks signaleert dat grote buitenlandse technologiebedrijven belangrijke verspreiders zijn geworden van films en muziek, vaak zonder er zelf in te investeren. Bedrijven die flink verdienen aan het werk van anderen, moeten ook een eerlijke bijdrage leveren aan de makers. Daarom wil GroenLinks een exploitatieheffing over de inkomsten van onder meer streamingabonnementen. De opbrengsten komen ten goede aan Nederlandse producties en aan de makers.

De PvdA is voorstander van het opbreken van ‘grote Big Tech’. De overname van WhatsApp door Facebook moet worden teruggedraaid en toekomstige overnames, zoals van Google en Fitbit, worden veel kritischer bekeken. Apparaten, software en app stores horen niet in de handen van één bedrijf.

Digitale platforms hebben nu te veel mogelijkheden om de fiscale regels creatief toe te passen, zegt de partijen. Gegevens zijn eigendom van gebruikers en platformwerkers, niet van de techgiganten.

Ook de VDD houdt de mogelijkheid open om bedrijven die hun marktmacht misbruiken open te breken. Ook pleit de VVD voor aanpassing van de mededingingsregels zodat media-ondernemers beter kunnen concurreren met internationale Big Tech-bedrijven.

De Christenunie wil vooral een gelijk speelveld voor de Nederlandse industrie en detailhandel. De enorme marktmacht waarmee grote Big Tech spelers uit de VS en China als monopolisten en poortwachters het Europese speelveld betreden ‘bedreigt onze economie, democratie en maatschappij’, zo zegt de partij. ‘De grote marktplatformen maken gigantische winsten en veel fysieke winkels draaien verlies.’

Ook het CDA vindt dat grote techreuzen en platforms als Google, Amazon en Facebook te veel macht hebben gekregen en feitelijk over een monopolie beschikken in het aanbod van hun diensten. ‘Wij willen een stevige Europese aanpak voor een gelijk speelveld voor nieuwe aanbieders, een goede bescherming van data en een geharmoniseerde belasting voor deze bedrijven. Als bedrijven te groot worden is opsplitsing een uiterste mogelijkheid.’

De SGP vindt dat digitale platforms als Airbnb en bol.com, te veel marktmacht naar zich trekken terwijl ze een ‘vreemde eend in de bijt van het mededingingsrecht’ zijn. Mededingingsregels en het mededingingstoezicht moeten zo aangepast worden dat de macht van grote digitale platforms zodanig aan banden wordt gelegd dat concurrentie mogelijk blijft.

Foto Shutterstock

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond