Deel dit artikel
-

Nepfactuuroplichters verbeuren miljoenen euro’s

Enkele verdachten in de grootste zaak met nepfacturen die ons land heeft gekend hebben vele miljoenen verbeurd door niet tijdig inbreuk makende domeinnamen en andere informatie over te dragen aan de Kamer van Koophandel zoals eerder door de rechtbank was opgedragen. De zaak kwam vanochtend opnieuw voor de rechter.

De oplichters verstuurden 8 december 2008 aan ruim 357.000 adressen van ondernemingen in Nederland spookfacturen. Voor 149 euro kregen klanten een ‘nieuwe toegangscode en wachtwoord’ voor het ‘KvKhandelsregister’. Daarbij hoopten de initiatiefnemers dat bedrijven dachten dat ze een rekening van de Kamer van Koophandel hadden gekregen en zouden betalen.

Om de afkorting KvK te kunnen gebruiken, werd als bedrijfsnaam Kantoor voor Klanten gekozen. Op de website was een logo met een gestileerd klavertje-vier te zien dat sterk leek op het beeldmerk van Kamer van Koophandel. In de tekst werd vermeld dat de aangeschreven onderneming met de bedrijfsgegevens stond geregistreerd in het KvKhandelsregister, terwijl Kantoor voor Klanten net van start was gegaan en nog geen deelnemende ondernemingen had.

De Kamer van Koophandel heeft nog dezelfde dag een waarschuwingsbericht op haar website geplaatst en advocaten ingeschakeld die Kantoor voor Klanten hebben gesommeerd om inbreukmakende en onrechtmatige handelingen te staken. In samenwerking met OPTA het is 0900-telefoonnummer van Kantoor voor Klanten onbruikbaar gemaakt en zijn in samenwerking met het Steunpunt Acquisitiefraude de bankrekeningen van Kantoor voor Klanten geblokkeerd, zodat geen betalingen op deze bankrekeningen konden worden gedaan. Daarnaast werden nog eens 650.000 ondernemers gewaarschuwd per email. Aanvankelijk was het de bedoeling dat 1,4 miljoen mailings zouden uitgaan.

Emerce meldde in december 2008 al dat de initiatiefnemers achter KvKHandelsregister.nl bekenden waren. Hun namen doken al veelvuldig op bij andere oplichtingszaken zoals die rond Roma B.V.

Op 9 april 2009 heeft de KvK de oplichters al eens voor de voorzieningenrechter gedaagd. De rechter bepaalde toen dat Kantoor voor Klanten geen inbreuk meer mag plegen op de exclusieve merkrechten, auteursrechten en handelsnamen van Kamer van Koophandel. Ook wilde de KvK weten, via een onafhankelijk accountant, weten hoeveel mailings men heeft willen uitsturen.

Diverse gedaagden, zo blijkt uit het vonnis van de vervolgzaak, hebben niet gehoor gegeven aan die oproepen. Diverse dommeinnamen staan nog steeds op naam van de gedaagden en zijn zelfs niet doorgehaald, zogenaamd omdat er problemen zijn opgetreden. Ook de gevraagde overzichten zijn niet, of maar gedeeltelijk geleverd. De Kamer van Koophandel heeft alleen een concept-opdrachtbevestiging ontvangen, waarna niets meer is  vernomen. De rechtbank wil van de gedaagden tekst en uitleg.

In de bodemprocedure van eind juni is het al wel gelukt om de daders in principe veroordeeld te krijgen voor álle schade en juridische kosten. Die zijn begroot op bijna een half miljoen euro. Volgens Frans van Steenis, directeur Kamer van Koophandel Nederland, was de rechtszaak vooral een principiële kwestie tegen ‘een plaag die Nederlandse ondernemers al jaren teistert’. Het was tot nu toe nauwelijks mogelijk om de natuurlijke personen aansprakelijk te stellen omdat zij zich verschuilen achter BV´s en andere rechtspersonen.

Uit het vonnis van de bodemprocedure blijkt verder  dat de initiatiefnemers het geld voor de oplichterij grotendeels hebben geleend. Een ondernemer werd gevraagd om de verzendkosten van de bijdragebrieven te financieren. Het rendement zou 130 procent zijn. Dat rendement was geen probleem geweest als het geld binnen zou komen van alle 1,4 miljoen brieven met een acceptgiro van 149 euro en dus werd ruim een ton overgemaakt. Anderen investeerden minder hoge bedragen. Een postbedrijf deed mee ondanks het feit dat de opdrachtgever, Tattoo Simon uit Winschoten, niet kredietwaardig was. De initiatiefnemers hadden zelf al bedacht dat de – bewust gekozen – gelijkenis van de bijdragebrief problemen zou gaan opleveren. Mocht de KvK ingrijpen dan had men al een alternatieve site klaar staan onder de naam Tradingregister.com.

De rechtbank spreekt in het vonnis over ‘een buitengewoon omvangrijke zaak, vooral feitelijk maar ook juridisch’.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond