Deel dit artikel
-

Niemand houdt zich aan de e-commerce wet

Een reisje naar Malaga, dat leek mevrouw Van den Hoed uit Rotterdam wel wat. Geen betere manier om je te oriënteren op zo'n reis dan via internet. Op de site van Checkin Internationaal komt ze een aantal interessante aanbiedingen tegen. Vervolgens reserveert ze een achtdaagse vliegreis met een chartervlucht. De elektronische boekingsbevestiging ontvangt Van den Hoed niet door "drukte op het internet". Enige dagen later ontvangt mevrouw Van den Hoed wel een factuur van Checkin. Dat had ze niet verwacht. Het was helemaal niet de bedoeling de reis te boeken; ze wilde gewoon wat informatie en meende vrijblijvend te kunnen reserveren.

Niemand houdt zich aan de wet koop op afstand. Dat was ongeveer een jaar geleden de kop boven een interview met mij in Emerce. De reacties op het interview waren niet mild. Sommige Emerce-lezers voelden zich misleid door de kop van het interview. Die kritiek was terecht. Het stuk ging namelijk niet over de nieuwe Wet Koop op Afstand, maar over de oprichting van mijn kantoor SOLV. Andere lezers waren het volstrekt oneens met mijn uitspraak. Die kritiek was onterecht. Een maand na verschijning van het interview publiceerde de Consumentenbond een onderzoek waaruit precies hetzelfde naar voren kwam: de gemiddelde internetwinkelier lapt de wet aan zijn laars.

Dat is ook niet zo gek. Er bestaat nog veel onwetendheid over de relatief nieuwe wet. Bovendien schiet de wet een beetje door in zijn goede bedoeling de consument zoveel mogelijk te beschermen tegen onbesuisde aankopen. De verkoper moet de consument over van alles en nog wat informeren, waaronder de toepasselijkheid van de zogenaamde afkoelingsperiode. Op grond daarvan heeft de consument in de meeste gevallen het recht zeven werkdagen na ontvangst van de zaak de koop op afstand zonder opgave van redenen te ontbinden. Indien de consument daar ten onrechte niet op is gewezen, is de termijn geen zeven dagen, maar drie maanden.

Onder de boze reacties op het Emerce-interview bevond zich Rejoh van der Voort van louis.nl, waarachter het bedrijf MotoZoom schuilgaat. MotoZoom verkoopt motorartikelen en -accessoires. Volgens Rejoh zouden ze bij MotoZoom een levenslange afkoelingsperiode hanteren. Toch maar even naar de voorwaarden van MotoZoom gekeken: "Alle ongebruikte artikelen kun je altijd terugsturen. Na een week, een maand, een jaar. Je krijgt het geld gewoon terug. Je hoeft het alleen maar in de originele verpakking terug te sturen. Da's alles." Da's dus fout. Ongebruikte artikelen, originele verpakking ? dat zijn geen vereisten die je op grond van de wet mag stellen. Wie dus drie maanden lang gratis op rundlederen touringlaarzen wil rondlopen, koopt ze bij MotoZoom.

En hoe is het met mevrouw Van den Hoed afgelopen? Zij heeft haar zaak verloren. De afkoelingsperiode is namelijk niet van toepassing op vliegreizen, die op een specifieke datum plaatsvinden. Mogelijk was de rechter tot een ander oordeel gekomen indien de e-commerce wet al door het parlement zou zijn aangenomen. Dit wetsvoorstel stelt het namelijk verplicht om de consument die via internet een bestelling plaatst langs elektronische weg een orderbevestiging te sturen. Indien dit wordt nagelaten, bijvoorbeeld door "drukte op het internet", kan de consument de overeenkomst volgens het wetsvoorstel ontbinden. Dat is een belangrijk novum. Terwijl normaal gesproken een overeenkomst definitief is na aanbod en aanvaarding, maakt het vereiste van de orderbevestiging de overeenkomst ook na aanvaarding nog aantastbaar.

Afgezien van de orderbevestiging brengt de e-commerce wet tal van nieuwe verplichtingen voor internetdienstverleners, die niet altijd even voor de hand liggen. Zo zal de internetondernemer zijn BTW-nummer moeten gaan vermelden. Belangrijk verschil met de wet koop op afstand is dat de e-commerce wet niet alleen in b-to-c relaties geldt, maar ook voor b-to-b. De Nederlandse regering gaat ervan uit dat zestig procent van de Nederlandse internetondernemers hun dienstverlening zal moeten aanpassen als gevolg van de e-commerce wet. Daar durf ik wel wat procentjes bij op te tellen. Volgens de overheid gaat aanpassing niet meer dan 350 euro per bedrijf kosten. Ik kan me niet voor stellen dat de kosten voor juridisch advies daarbij inbegrepen zijn?

Deel dit bericht

2 Reacties

Frank Vervoort

Ik vind dit een onduidelijk verhaal. Om welke wet gaat het nu? Koop op afstand, e-commerce? Het zou de redactie sieren als ze hier ff een linkje bij plaatsen.

De Redactie

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond