Deel dit artikel
-

Nieuw design en propositie Startpage.com

De ‘datavriendelijke’ zoekmachine Startpage.com voert vandaag een redesign door en krijgt een anoniem te gebruiken preview-functie. Door invoering van de AVG stijgt vooral het zakelijk gebruik verrassend snel. Volgend jaar begint het bedrijf een betaalde e-maildienst.

Hoewel zeker niet de grootste op het wereldtoneel is Startpage.com al jaren een vaste waarde onder de zoekmachines. Al tien jaar is het bedrijf erachter, Surfboard, winstgevend en dat gebeurt met niet-gepersonaliseerde advertenties en zonder ook maar enige statistiek over gebruikers op te slaan. Net als DuckDuckGo is een het een anoniem te gebruiken kwaliteitszoekmachine. Vandaag zet de Nederlandse webzoeker een volgende stap in zijn bestaan.

Allereerst wordt er een nieuwe feature geïntroduceerd (details). Het wordt mogelijk om anoniem te browsen in de zoekresultaten via een soort previewfunctie. ‘Anonieme weergave’ staat er naast ieder zoekresultaat. Een klik daarop opent een nieuw scherm. Daarop is het niet mogelijk in te loggen, er worden geen cookies geplaatst en geen scripts geactiveerd. “Handig als je bijvoorbeeld niet onderhevig wilt zijn aan dynamic pricing bij hotelkamers of vliegtickets”, vertelt chef Marketing Christiaan Solcer. “Of als je op een publieke wifi-hotspot zit die je niet vertrouwt. Hiermee gaan we een stap verder dan andere privacyzoekmachines.”

Maar eigenlijk wil Startpage enige afstand nemen van de kale associatie met privacyzoekmachines. “Onze nieuwe verhaal als merk is breder. Breder dan de privacy-insteek. Het verhaal zat in de hoek van de mensenrechten en mensen voelen dat niet altijd. We gaan terug naar de universele waarheid die iedereen aanspreekt: ‘Wat van mij is, is van mij. En wat van jou is, is van jou.’ Als bedrijf bieden wij hierbij hulpmiddelen en geven gebruikers keuze. Dat zet aan tot nadenken over wat ze gebruiken en wat ze met wie delen. Vervolgens trek je zelf de grens. De nieuwe slogan is dan ook ‘It’s your data, not big data’.

“Het is een ander verhaal dan we hadden. Dit gaat niet over privacy maar over risico’s, het terugdringen daarvan en je eigen rol daarin.”

Voor de groei in gebruik verwacht Startpage veel van de zakelijke markt. De reden daarvoor ligt in de invoering van de AVG. Het is de taak van CIO’s en de legal officers om risico’s te beperken. Het gebruik van zoekmachines vormt een zeker risico. Immers, hoe meer mensen uit de organisatie zakelijke thema’s bevragen, patenten uitzoeken of concurrentie en markten analyseren hoe meer ze in gezamenlijkheid over de organisatie vertellen. “Je weet niet wie er wat mee doet. Er kan íets mee gebeuren. Door Startpage.com te gebruiken elimineren ze die risico’s en dat is precies wat we nu zien gebeuren. Als spin-off gaan mensen ons thuis ook vaker gebruiken.”

Technisch heeft deze gedragsverandering richting zakelijke gebruikers implicaties. Als er honderden of duizenden zoekopdrachten per dag vanaf één IP-adres of een range komen dan is dat niet automatisch een spammer. Technici van de zoekmachine staan daarom in contact met corporates om de overstap te begeleiden.

Om de vernieuwde identiteit uit te dragen gaat Startpage.com in 2019 campagne voeren. Zelf en met partners om de consument te wijzen op alternatieven van de webdiensten waarmee zijn lijken vergroeid.

“Ons doel is om je dagelijks tools te bieden die je op een anonieme manier het web laten gebruiken. We bieden nu zoeken en browsen. In 2019 lanceren we een versleutelde e-maidienst”, aldus Solcer.

Het gaat om de doorontwikkelde versie van Startmail. Sinds kort werken Phil Zimmermann en zijn team daar aan mee. Hij stond aan de basis van encryptiesysteem PGP.

Deel dit bericht

2 Reacties

Sjoerd

Gebruik maken van de resultaten van google en dan campagne gaan voeren omdat mensen eigenlijk google niet zouden moeten gebruiken. Juist. Zonder google had je geen bestaansrecht.

Mieke

@Sjoerd
Ik wou het net zeggen… Startpage maakt gebruik van de Google Api voor haar resultaten. Wat een kul is dit zeg! Is dit een gekocht artikel van Startpage voor een backlink ofzo??

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond