Deel dit artikel
-

Nieuw R&D-center ontwikkelt ‘voelbaar toetsenbord’

Een toetsenbord dat een reactie teruggeeft, dat is een van toepassingen die moeten voortkomen uit een samenwerking tussen de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en de South China Normal University (SCNU). Onderzoeksgroepen van deze universiteiten slaan de handen ineen voor het nieuwe Laboratory for Device Integrated Responsive Materials (DIRM). Er komen zo’n vijfendertig onderzoekers te werken.

Het DIRM-lab heeft als doel om Eindhovens wetenschappelijk onderzoek op het gebied van functionele polymere materialen, oftewel ‘responsive materials’, een stap verder te brengen dan alleen een publicatie in een wetenschappelijk tijdschrift of een patent. Het gaat om materialen die van functie veranderen onder invloed van bijvoorbeeld licht of temperatuur.

De aanraakschermen van tablets zijn tegenwoordig heel goed in staat om op aanraking te reageren. Door een toetsenbord op je tablet te voelen, zou je blind met tien vingers kunnen typen. Ook voor blinden en slechtzienden kan deze technologie een uitkomst bieden.

Andere toepassingen waaraan wordt gewerkt zijn zelfreinigende zonnepalen en ramen die ervoor zorgen dat het infrarode licht uit zonlicht wordt weerkaatst door ramen, terwijl het overige licht wordt doorgelaten.

zhangyang13576997233 / Shutterstock.com

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond