Deel dit artikel
-

Nieuwe effectenbeurs laat zich inspireren door crowdfunding

Europese bedrijven met ambitieuze groeiplannen kunnen vanaf vandaag met een beursnotering op Nxchange via de eigen website kapitaal aantrekken binnen hun eigen netwerk. Nxchange combineert naar eigen zeggen de elementen van crowdfunding met de voordelen van een gereglementeerde beurs.

Bedrijven kunnen zowel via het centrale handelsplatform van Nxchange als op de eigen website, met behulp van een geïntegreerde module van Nxchange, hun achterban activeren om kapitaal aan te trekken.

Niet alleen is een traditionele beursgang doorgaans duur en complex, ook signaleert Nxchange een behoefte aan een alternatief dat bedrijven weer dichter bij haar investeerders brengt. Via een publieke Q&A kunnen investeerders direct hun vragen stellen aan het bedrijf en kan het op haar beurt rechtstreeks met haar kapitaalverschaffers in dialoog treden. Alle financiële informatie en onderliggende stukken zijn op het platform beschikbaar en belangrijke informatie wordt direct door de bedrijf via het platform aan de belanghebbenden verspreid.

Nxchange is geen crowdfundingplatform. Crowdfundingplatformen zijn aanzienlijk minder zwaar gereguleerd en mogen geen secundaire markt aanbieden. Verdere verhandeling van effecten (na aankoop) en daarmee een vroegtijdige exit op crowdfundingplatformen is daarmee haast onmogelijk voor een belegger.

Nxchange werkt samen met Euroclear als depotbank. Eerder verkreeg Nxchange een vergunning van de minister van Financiën om te mogen optreden als gereglementeerde markt.

CEO is Marleen Evertsz, medeoprichter van ColdRepublic, een handelshuis in edelmetaal. CFO Geesje Boon was algemeen directeur bij Today’s Groep. In de Raad van Advies zit onder meer Koen Beentjes, tot 2014 CEO van BinckBank. In een toelichting zegt Evertsz: ‘Bij het innovatieve ondernemingsklimaat van ons land hoort ook een innovatieve effectenbeurs. We verwachten daarom al in 2016 richting een tiental noteringen te kunnen gaan en zullen ons van meet af aan pan-Europees positioneren.’

Nxchange opent om 10 uur met de eerste notering van Fastned. Dat bedrijf bouwt aan een Europees netwerk van snellaadstations voor elektrische auto’s.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond