Deel dit artikel
-

Nieuwe kansen voor mobiele tv

Nederland loopt nog niet echt warm voor mobiele televisie. Het mobiele tv-netwerk van KPN telt 40.000 gebruikers en Vodafone is zijn tv-aanbod via umts zelfs weer aan het afbouwen. Mobiele TV Nederland (MTVNL) wil het toch nog eens proberen. Maar dan goed.

Na twee jaar zwoegen kreeg Mobiele TV Nederland in februari dan eindelijk de felbegeerde frequenties in handen voor mobiele tv en radio. Dit najaar beginnen de testuitzendingen in de regio Den Haag, en in het tweede kwartaal van 2010 moet de dienst al in heel Nederland beschikbaar zijn.

Toegegeven: het is een flinke gok. Waar KPN MobielTV dvb-h (digital video broadcasting – handhelds) gebruikt, richt MTVNL zich op de t-dmb-technologie (terrestrial digital multimedia broadcasting), die in Nederland nog niet eerder is geïntroduceerd. Voor de aanleg van het netwerk zijn enkele miljoenen nodig en gebruikers zullen voor de ontvangst wederom aangepaste toestellen moeten aanschaffen.

De directie is niettemin al maanden druk in gesprek met omroepen en bedrijven. Directielid Gert-Jan Raatgever oriënteerde zich deze zomer in Zuid-Korea op de markt voor toestellen en diensten. Raatgever en collega-directielid Ronald Haanstra – beiden afkomstig van Debitel – zijn zich ervan bewust dat het een markt is die nog moet groeien. "KPN heeft zich bewust aan de bovenkant van de markt gepositioneerd", licht Raatgever toe. "En het biedt mobiele televisie alleen aan in combinatie met mobiele telefonie."

Dat is niet wat Raatgever en Haanstra voor ogen hebben. T-dmb is om te beginnen al geen netwerk voor spraak, maar specifiek gericht op het doorgeven van omroepprogramma’s. "We kunnen alle kanten op: dongels voor de laptop, een speciaal tablet met groot scherm of mobiele telefoons. Het voordeel van t-dmb is dat met name Chinese en Koreaanse fabrikanten daar erg actief in zijn. Er zijn zeker 150 verschillende ontvangers in alle prijsklassen beschikbaar. Nokia daarentegen heeft zijn dvb-h-afdeling, waarin miljarden zijn gestoken, verkocht. In de afgelopen zes maanden heeft het niks ontwikkeld en de komende maanden gaat dat ook niet gebeuren."

Lagere kosten

Er is nog een voordeel, zegt Raatgever. Het dvb-h-radionetwerk van KPN vergt twee keer zoveel masten als t-dmb voor dezelfde dekking en de apparatuur is ook nog eens duurder. De kosten van de bouw en het onderhoud van een dvb-h-netwerk zijn dus relatief hoog. Daarnaast biedt t-dmb een beter bereik in huis en ook in de trein. Dmb werkt zelfs bij snelheden van ruim boven de 350 kilometer per uur. Om die reden combineren sommige fabrikanten navigatie met televisie.

Toch zal voor de consument de techniek niet de doorslag geven, denkt Raatgever. Wel het programma-aanbod. Tijdens de proef wil MTVNL aan de hand van panels gaan bepalen hoe de uitzendingen eruit moeten zien. Daarnaast laat het zich adviseren door mensen die volgens Raatgever "programma’s als De Wereld Draait Door" hebben bedacht.

Mobiele TV Nederland zal zenders als SBS en de publieke omroep niet zonder meer een-op-een doorgeven. MTVNL wil ook speciaal ontwikkelde programma’s uitzenden, gericht op kijkers met een bovenmatige interesse voor mobiele televisie, zoals jongeren en forensen. "Mensen zitten nu nog de Metro te lezen in de trein, maar ik kijk liever NOVA", zegt Raatgever.

Het aanbod zal in elk geval bestaan uit zes tot tien tv-kanalen en zes radiokanalen. Overwegend snelle tv-snacks met nieuws, cartoons, soaps en entertainment. Daarnaast wellicht ook speciale kanalen van grote adverteerders als Albert Heijn en Unilever. Daarmee moet nog wel gesproken worden, maar Raatgever kan zich voorstellen dat deze bedrijven geïnteresseerd zijn in het uitzenden van gesponsorde programma’s op specifieke tijdstippen. MTVNL twijfelt nog over erotiek, dat bij de start van mobiele tv van KPN wel meteen werd aangeboden. Raatgever: "Het heeft voor ons geen prioriteit. Als het niet hoeft, dan liever niet."

Geavanceerde diensten

Het bedrijf wil wel twee kanalen reserveren om te experimenten met premium aanbod, waarvoor extra betaald moet worden. Naast ‘gewone’ televisie en radio zullen er op korte termijn bijvoorbeeld ook geavanceerde diensten beschikbaar zijn, zoals een elektronische programmagids, Personal Video Recording en VOD Casting. Daarnaast zal gebruik worden gemaakt van terugkoppeling via sms en umts. Hierdoor kunnen gebruikers meedoen aan spelletjes of producten direct bestellen.

Raatgever is niet bang voor KPN. Het bedrijf gaat bewust een euro of twee onder de prijs van KPN zitten. "We zien ze eigenlijk niet echt als concurrent, omdat we toch een eigen oplossing presenteren." De producten van MTVNL zullen worden aangeboden bij de bekende wederverkopers van telefonieproducten, maar er wordt ook gedacht aan geheel andere kanalen om een massapubliek te bereiken, zoals Kruidvat.

De marketing wordt nog een hele uitdaging: MTVNL beschikt zeker niet over de miljoenen die rivaal KPN kan besteden. Bovendien is er het slechte voorbeeld van Mobiles Fernsehen Deutschland, dat in juni 2006 tijdens het WK voetbal werd gelanceerd, en inmiddels is opgedoekt. "Ze hebben de fout gemaakt door alleen met Debitel als partner in zee te gaan", weet Raatgever. "Toen het wat minder ging met Debitel, hadden ze geen geld meer om het project te financieren." MTVNL zal zich niet aan één partner committeren, maar met zoveel mogelijk partijen samenwerken.

Raatgever wijst ook op succesverhalen. In Zuid-Korea gebruiken zeker 22 miljoen mensen mobiele tv op een totaal van 48 miljoen inwoners. Daarmee worden de uitzendingen ook interessant voor adverteerders. Op piekuren betalen adverteerders omgerekend 430 dollar per 15 seconden. Vorig jaar wisten de drie grote Zuid-Koreaanse tv-netwerken 6,9 miljoen dollar aan reclamegeld binnen te slepen.

Aan de andere kant dreigt er concurrentie van de nieuwe generatie netwerken, zoals lte, die enorm hoge datasnelheden ondersteunen. Op dit moment wordt het mobiele netwerk voor tv-uitzendingen te veel belast. Toch verwacht Raatgever niet dat de opvolgers van umts voor mobiele televisie worden ingezet. "Mobiele telefonienetwerken zijn vanwege de dichte cellenstructuur te duur als distributiemedium voor mobiele televisie. Het is veel logischer om daarvoor een apart netwerk op te zetten."

Bron foto: nDevilTV (CC)

Deel dit bericht

6 Reacties

Henk

'hij laat zich adviseren door mensen die programma's als de wereld draait door hebben bedacht'. Op dat moment rinkelen er alarmbellen bij mij; een heleboel mensen claimen het bedenken van het programma, het schrijven van het format etc. Ik zou eens doorvragen….

Arnd Brugman

TVoIP Iemand?

Albert Treur

Sorry wat en kansloos verhaal…..Mobiele tv gaat op deze manier echt never nooit nooit een succes worden.

Bart Hufen BrandNewGame

'Content aanbieden' moet je niet ontwikkelen vanuit de techniek, maar vanuit de gebruiker (alles draaid tegenwoordig om usability). Waarom zijn applicaties voor de iPhone zo'n succes? Omdat er een breed aanbod is (wellicht te breed) waar de consument uit kan KIEZEN wat voor hem of haar relevant is. NIEMAND zit te wachten op televisie op je mobiel, tenzij het ON DEMAND is. Als ik kan kiezen voor wachtverzachters als de serie 'friends' of 'frasier' voor op het centraal station / vliegveld dan wil ik daar best 1 euro per aflevering voor betalen (content van 20 of 30 minuten dus). Niemand zit niet te wachten op GEPUSHTE content met reclame tussendoor. Verplaats je ook eens in het verbruiksmoment. Als je moet instappen of je kaartje moet laten zien of je bestemming hebt bereikt wil je op PAUZE kunnen drukken. Voor meer inzichten over interactie ben ik bereikbaar via BrandNewGame punt NL 😉

Ludo Bergkamp - Limelight Networks

Onduidelijk: gaat het om broadcasting (one-to-many), met kanalen dus, of niet? Er is ook sprake van PVR en VOD – maar sinds wanneer gaat dit via t-dmb? Die persoonlijke diensten gaan neem ik aan over UMTS – lastig als je juist een propositie tegenover KPN, VF en TMO zet. Daarnaast: we weten allemaal inmiddels toch wel dat successen die alleen in Japan of Zuid-Korea bewezen zijn, lang niet altijd ook in het Westen kans van slagen hebben?

TT

Ah, Albert Treur, de vlees geworden mislukking als het neer komt op visie en marketing.Mensen, als Treur zegt dat het niets is, dan is het wel wat en visa versa.Lees zijn stukjes op marketing blogs over iTunes, Mobile, de iPhone en al deze dingen zouden volgens Treur niet werken.Ik snap niet dat de goede man maar blijft posten.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond