Deel dit artikel
-

Nieuwe Tribler p2p integreert YouTube, Liveleak

De nieuwe versie van de Nederlandse, wetenschappelijk gefundeerde, versie van BitTorrent-programma Tribler bevat een sociaal netwerk en met de zoekfunctie kan behalve naar Torrent-bestanden ook worden gezocht op sites als YouTube en Liveleak.

Deze week presenteert het team van Tribler de nieuwe versie van zijn BitTorrent-software. Die bevat behalve een duidelijke grafische interface ook een nieuwe zoekmachine. Gebruikers die een bepaalde zoekopdracht geven krijgen behalve mogelijk interessantetorrent-bestanden ook zoekresultaten uit YouTube en liveleak te zien. Projectleider Johan Pouwelse van de TU Delft: "Die video's kun je direct afspelen, zonder dat je apart naar die websites hoeft. En we hebben intelligentie ingebouwd die als het ware 2 pagina's vooruit kijkt, pre caching. Met pre caching worden de mogelijke volgende pagina's al ingeladen zodat je niet hoeft te wachten."

Tribler bevat ook ondersteuning voor RSS. Gebruikers van de software kunnen zich via deze techniek abonneren op bepaalde televisieseries, bijvoorbeeldTVRSS.com of Mininova.org. Pouwelse: "We moedigen het illegaal gebruik van onze software niet aan. Uiteindelijk is het gebruik van alle p2p-technologie niet anoniem. Het IP-adres van de gebruikers kan bij alle P2P systemen eenvoudig worden opgespoord."

Voorgeladen met films, ruimte voor adverteerders

De onderzoeker omschrijft de nieuwe versie van Tribler als "volwassen en geschikt voor een brede doelgroep." Deze versie van Tribler bevat ook sociaal georiënteerde componenten. Gebruikers kunnen een persoonlijk profiel in de client verwerken. Na 10 afzonderlijke succesvol afgeronde BitTorrent-sessies begint de software de gebruiker te herkennen. Op basis van de profielinformatie kunnen vervolgens kijktips worden gegeven. Die betreft de software van smaakverwanten met een vergelijkbaar kijkgedrag.

Het programma wordt geleverd mét verwijzingen naar legale downloadtips. Het programma bevat na installatie al verwijzingen naar films en videoclips uit de rechtenvrije archieven van onder andere internetarchief Archive.org. "We hebben 14 terabyte aan servers gereed staan." Archive.org bevat oude en nieuwe documentaires en films, onder meer van de BBC.

Toekomstige modules in de wetenschappelijke software moeten het distributievehikel ook aantrekkelijk maken voor adverteerders. Aanstaande woensdag presenteren deTU Delft en de VU uit Amsterdam de nieuwe Tribler-versie te Amsterdam. Dan zal ook Oliver Hack van het Duitse bedrijf Markenfilm uit komen leggen welke rol 'viral marketing' kan spelen in gedistribueerde omgevingen als een p2p-platform.

Duitse publieken tonen belangstelling

Tribler kan behalve voor downloads ook voor videostreaming worden gebruikt. Vorig jaar zomer kondigde de Publieke Omroep aan een deel van zijn archieven, die uit Uitzendinggemist.nl, via Tribler te willen ontsluiten. Het gaat daarbij om beeldmateriaal waarvan de omroepen zelf alle rechten in handen hebben. Die proef wordt nog opgetuigd, maar zijn nog niet begonnen. Duitse publieke omroepen tonen eveneens belangstelling om met de Nederlandsepeer-to-peer-software delen van hun archieven te ontsluiten.

Pouwelse: "Onze software is interessant voor publieke omroepen omdat het een goedkope manier is om video te distribueren", kijkers verspreiden via hun eigenADSL- of kabelverbinding de video's, niet de omroepservers. "En ze kunnen er communities mee aanleggen. Binding met het kijkerspubiek is belangrijk voor omroepen vanwege hun publieke taak."

Waar de Nederlandse omroepen de voorkeur geven aan downloads kiezen de Duitsers voor de mogelijkheid om via p2p de video's te streamen, een unieke eigenschap vanTribler. Pouwelse: "Als je de video's downloadt , kun je het ophalen van de bestanden uitsmeren over een langere periode. Als kijker kun je vervolgens van het ene programma naar het andere zappen, zonder vertraging. Het materiaal staat immers al op de harde schijf."

BitTorrent ín de televisie

De onderzoeker verwacht dat p2p-software uiteindelijk in settop boxen en televisietoestellen verwerkt zal worden. "Dat zou een logische ontwikkeling zijn."

Tribler concurreert slechts tot op zekere hoogte met Joost.com, het p2p-televisiesysteem van de makers van Kazaa en Skype. Bij Joost bepaalt de uitgever van de software welke kanalen in het kijkpakket worden opgenomen. Daarnaast bleek de software afgelopen weken moeite te hebben met deschaalbaarheid. Iedereen kan het programma tegenwoordig downloaden. De toestroom van nieuwe klanten leidde er echter toe dat de tv-software slecht of helemaal bewegend beeld doorgaf. Twee weken geleden werd bekend dat Joost.com een nieuwe kapitaalinjectie kreeg, van ondermeer tv-bedrijven CBS en Viacom.

Aan Tribler werkt een universitair team van 18 man, ondersteund door 5 professoren. Pouwelse: "We zijn bij mijn weten het grootste non-profit peer-to-peer team in de wereld." Versie 3 van Tribler werd afgelopen drie kwartalen zo'n 100.000 keer gedownload.

Deel dit bericht

1 Reactie

Polle

Leuk subsidiesponsje dit project.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond