Deel dit artikel
-

NLConnect: ‘Gemeenten zien glasvezel als inkomstenbron’

Belangenvereniging NLConnect wil meer aandacht voor investeringszekerheid bij lokale (vast-draadloze) breedbandnetwerken en voor het feit dat gemeenten de aanleg van glasvezel helaas vaak zien als inkomstenbron. Dat staat in een reactie op de consultatie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat ter voorbereiding op het Actieplan Digitale Connectiviteit dat deze zomer moet verschijnen.

Nederland scoort goed op het vlak van connectiviteit. Om ook in de toekomst een sterke positie te behouden, is het ministerie van Economische Zaken en Klimaat van mening dat de randvoorwaarden voor een goede digitale infrastructuur op orde moeten zijn. In het najaar van 2017 is met verschillende belanghebbenden gesproken over het creëren van de juiste randvoorwaarden voor een goede digitale infrastructuur en het wegnemen van eventuele belemmeringen.

NLConnect vindt dat een toekomstvaste breedband-infrastructuur en hoogwaardige digitale toepassingen van levensbelang voor onze maatschappij en de zich snel ontwikkelende digitale economie. De uitrol van glasvezel, of het nu is voor FttC, FttH, FttO of om masten voor 5G aan te sluiten, is van essentieel belang voor de nationale economie en voor de samenleving als geheel. Dat geldt ook voor het plaatsen van antennes voor mobiele communicatie. ‘Maar helaas zien we maar al te vaak dat gemeenten de aanleg van glasvezel zien als inkomstenbron, met hoge leges en degeneratiekosten.’ NLConnect denkt daarom dat de tijd rijp is om dit beleid te nationaliseren.

Ook is het van groot belang dat voldoende frequentieruimte beschikbaar blijft voor lokale breedbandnetwerken. DELTA werkt in delen van Zeeland samen met Greenet aan het ontsluiten van de laatste 9000 Zeeuwse adressen zonder snelle internetverbinding. In vijf gebieden is de vraagbundeling inmiddels succesvol afgerond. Voor deze ontsluiting gebruiken DELTA en Greenet de 3,5 GHz band, waarvoor vergunningen met een looptijd tot 2026 zijn verleend voor lokaal gebruik. Het is van groot belang dat voldoende frequentieruimte beschikbaar blijft voor lokale breedbandnetwerken en dat partijen die investeren in de ontsluiting van het buitengebied via de 3,5 GHz band investeringszekerheid hebben.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond