Deel dit artikel
-

Nlkabel: openstellen kabel onnodig

Waar het gaat om een vrije keuze van een aanbieder van televisie (en internet en telefonie) bevindt de Nederlandse consument zich in een bevoorrechte positie. De concurrentie tussen de verschillende infrastructuren zorgt voor keuzevrijheid, concurrerende tarieven, een hoge kwaliteit en continue innovatie. Dat stelt kabelvereniging NLKabel in een notitie die vorige week aan staatssecretaris Heemskerk is overhandigd.

Nog niet zo heel lang geleden was de Nederlander voor televisiebeelden vooral afhankelijk van het kabelbedrijf. Nu is dat fundamenteel veranderd. De netwerken zijn ‘multifunctioneel’ geworden: televisie-uitzendingen kan de consument tegenwoordig ook via andere netwerken binnenhalen, zegt NLkabel in haar rapport.

De Nederlandse situatie bewijst dat gezonde concurrentie tussen infrastructuren goed uitpakt voor de consument en de economie. Voor zover er regelgeving nodig is, moet die dan ook gericht zijn op het stimuleren van die concurrentie. Echter, alleen op de markt voor televisiedistributie hebben de kabelbedrijven volgens de toezichthouder vooralsnog een aanmerkelijke machtspositie, op de andere markten voor elektronische communicatie is dat geenszins het geval. Geen enkel kabelbedrijf beschikt over een netwerk met landelijke dekking; de kabelbedrijven kunnen hun dienstverlening alleen aanbieden in het eigen verzorgingsgebied.

Toezichthouder OPTA wil niettemin graag dat andere partijen onder eigen naam een pakket zenders via de kabel aan consumenten kunnen aanbieden. Eerder liet NLKabel al doorschemeren dat dat technisch ingewikkeld wordt.

Nog steeds gaan er af en toe stemmen op dat de kabelnetwerken opengesteld moeten worden voor concurrentie, net als met het netwerk voor vaste telefonie is gebeurd – de zogeheten ‘open toegang’. Niet alleen is dit technisch niet of nauwelijks mogelijk, maar door de realiteit van de markt is het bovendien volledig achterhaald. Ook de Europese Commissie heeft inmiddels vastgesteld dat er geen noodzaak is om toegang tot de Nederlandse kabel verder te reguleren. Ook via de internetgateway hebben videoaanbieders toegang tot de kabel: internet via de kabel ontsluit nu al een enorm video- en televisieaanbod dat rechtstreeks concurreert met de zenderpakketten van de kabelbedrijven (bv. video van Xbox, Joost en Apple TV). In hoog tempo ontwikkelt internet zich tot een volwaardig videoplatform, dat zowel video on demand als lineaire programmering biedt.

De kabelsector blikt ook al in de toekomst: de komende jaren blijft een analoog pakket beschikbaar, maar op de langere termijn zullen de kabelbedrijven het analoge zenderpakket uitfaseren, stelt de vereniging. De reden hiervan is dat analoge televisie netwerktechnisch zeer inefficiënt is. Digitalisering maakt de capaciteit van het netwerk ruwweg zeven keer zo groot en is daarmee een noodzakelijke voorwaarde voor verdere innovatie.

Deel dit bericht

3 Reacties

Sjaak

Gaap. Standaard opmerking van EZ en KPN: de kabel moet open. Standaard opmerking van NLkabel: de kabel hoeft niet open. Standaard opmerking van mij: nou en, vergeet die ouderwetse kabel, we hebben open internet.

AnZo

Prima zo'n notitie: Pakken op vage toezeggingen! Nederland analoogvrij maken op tv gebied. De kabel moet haar analoge pakket voor 1 januari 2010 uitfaseren, aangezien ze al een volwaardig digitaal pakket kunnen aanbieden. Zo houd je alleen concurrentie op digitaal vlak. Dan vanaf 2012 de kabel openstellen, aangezien er aanzienlijk veel ruimte is vrijgekomen. Vervolgens landelijk alle schotelverboden laten opheffen om andere platforms evenveel kansen te geven. Een schotelverbod is toch al iets raars, nergens heb ik ooit van een aircoverbod gelezen, terwijl dat net zo'n puist aan een huis is en vaak vele malen groter.

Hans

Vroeger hadden we de ether, maar de antennes moesten van het dak. De kabel heeft het netwerk van KPN niet nodig, KPN heeft ook de analoge kabel nodig. Was het maar weer vroeger.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond