Deel dit artikel
-

Nog maar 3800 leden voor De Correspondent

De Correspondent.nl, het nieuwe digitale platform van oud nrc.next hoofdredacteur Rob Wijnberg, heeft ondanks een miljoenenpubliek gisteren bij De Wereld Draait Door, niet meer dan 3800 leden weten te strikken. Binnen dertig dagen moeten er 15.000 betalende abonnees zijn, anders gaat het avontuur niet door.

De Correspondent wil naar eigen zeggen actueel zijn, maar ‘niet meedeinen op de waan van de dag’. Wijnberg wil juist de ‘dieperliggende structuren en ontwikkelingen achter het nieuws’ in beeld brengen. De artikelen moeten de lezer nieuwe inzichten bieden in hoe de wereld werkt. ‘Als Jolande Sap opstapt als partijleider van GroenLinks, weet iedereen dat binnen een minuut via nu.nl of het Journaal. De Correspondent stelt zich vooral de vraag: hoe kan het dat ‘groen’ anno 2013 in Nederland een volledig gemarginaliseerde politieke stroming is, terwijl ze in Duitsland een van de grootste politieke blokken vormt?’

Het is dezelfde formule die eerder bij nrc.next mislukte. Klachten van lezers dat ze zich niet meer herkenden in de formule leidden najaar 2012 tot zijn ontslag als hoofdredacteur. Wijnberg stapte vervolgens uit eigen gelegenheid op nadat hem een column was aangeboden.

Wijnberg heeft voor crowdfunden gekozen om niet afhankelijk worden van geleend geld van investeerders. ‘Doordat we pas het platform gaan ontwikkelen en de redactie gaan samenstellen op het moment dat we zeker weten dat het project levensvatbaar is, hebben we geen druk om geld terug te moeten verdienen door bijvoorbeeld zo veel mogelijk advertenties te verkopen. Anders gezegd: onze leden maken ons vrij de inhoudelijke doelstellingen voorop te stellen’, stelt Wijnberg.

Wijnberg heeft voor zijn project een aantal schrijvers weten te strikken, onder wie Henk Hofland, Ewald Engelen, Joris Luydendijk, Femke Halsema, Alexander Klöpping en Arnon Grunberg. Of hun stukken achter een betaalmuur verdwijnen is niet duidelijk.

Er is een klein miljoen euro nodig om het plan te laten slagen. Abonnees betalen zestig euro. Vanochtend stond de teller op 3800 abonnees, nadat Wijnberg gisteren zeker tien minuten gratis zendtijd kreeg in De Wereld Draait Door (1,2 miljoen kijkers).

Deel dit bericht

26 Reacties

vossov

Kan ik hier een beetje een negatieve mening over deze opzet proeven in het artikel of lijkt dat maar zo? haha pfff

Jan Kees

25% van het doel in vijf uur tijd, dat noemt deze anonieme stukjesschrijver van Emerce niks.

Nicolien

Bovenstaande reactie onderstreept m.i.nogmaals het belang van nieuwe, onafhankelijke en een minder hype gevoelige media.

Steven Norg

Heb het gisteren gezien, tien minuten lang een oproep om 60 euro te storten onder dreiging van niet doorgaan binnen een maand. 1,2 miljoen kijkers die in het begin van de avond meteen op hun tablet hadden kunnen reageren. Het is geen slecht resultaat, maar die conversie valt toch wat tegen.

Hendrik

Ik heb gisteren de uitzending van DWDD met Rob Wijnberg gekeken en vind de Correspondent een vernieuwend initiatief. Ik hoop dan ook dat dit gaat slagen.

Jelle

sjonge sjonge! Wat brengen jullie het negatief zeg! Blijkbaar zijn jullie niet een onafhankelijk forum;)

Martijn

Foei Emerce voor de negativiteit in jullie berichtgeving. Op deze plek verwacht ik juist steun voor dit soort initiatieven. Een vernieuwend concept dat juist niet op advertentiegelden wil steunen. Anders dan jullie eigen website waar je af en toe door de advertenties de artikelen niet ziet zonder dlag of stoot. Hulde voor De Correspondent. Ik hoop van harte dat jullie het halen.

Mike van Hoenselaar

De tendens van het artikel druipt van de negativiteit.
Het feit dat er vraagtekens zijn bij de opzet en uitwerking is vrij logisch te noemen. Die heb ik zelf ook.

Desalniettemin mogen collega ‘kranten’ van mij juist hand in eigen boezem steken. Dit is gedurft en getuigd van moed.
Vooral in ‘deze tijd’ mogen initiatieven zoals dit vaker boven het maaiveld uitsteken.

Gaat het slagen, wie weet mag het zeggen, maar mijn volledige support hebben ze in ieder geval.
Maar goed, zo kan je in ieder geval weer roepen ‘Ik zei het toch’ mocht het mislukken. Toch?

jac turlings

Vanochtend al 3800, om 12 uur al 5272 en nog 29 dagen te gaan.
Dit gaat lukken ondanks jullie artikel.

Jan Libbenga

De nuance: we vellen als Emerce geen inhoudelijk oordeel over dit project, het gaat louter om de behaalde aantallen na de exposure van gisteren.

Kevin

De woordgroepen ‘nog maar X leden’, ‘niet meer dan X leden’ en ‘anders gaat het avontuur niet door’ en de vergelijking met nrc.next (waarbij 1. de nrc.next nooit een complete weerspiegeling van Wijnberg’s opvattingen heeft kunnen zijn daar hij nooit de volledige macht over de complete krant heeft gehad (directeur, raad etc. anders kon hij ook niet ontslagen worden) 2. het maar de vraag is of het verhaal van NRC klopt dat het de zogenoemde ‘mislukking’ van Wijnberg’s idee was die zijn ontslag heeft veroorzaakt en 3. de huidige nrc next die ‘newsier’ is geworden, heel wat kritiek krijgt te verduren op zijn facebookpagina) geven toch echt een ander beeld, mr. Libbenga.

Rink

Welk beeld? De zaak is onder NRC niet gelukt, veel opzeggingen, heeft de hoofdredacteur in diverse interviews uitvoerig toegelicht. Ik zie weinig commerciële kennis in dit avontuur.

G.L. van 't Hoff

Dit is dus het soort journalistiek waar de Correspondent zich niet aan zal bevuilen. Ik keek net even op de site van de Corresponent. Binnen 24 uur na openstelling is al 40% van het benodigde aantal leden binnen met nog 29 dagen te gaan. Welk belang dient dit stukje eigenlijk?

Kris

Jammer Emerce! De negativiteit viel mij ook op. Een gemiste kans wat mij betreft!

Leon Gerrits

Het ligt in ieder geval niet aan Emerce, want ze zijn zelf ook al lid geworden… https://twitter.com/Emerce/status/314019949192560641

NoS

Binnen 1 dag al 6500 betalende leden, 45%! Emerce kan de zon niet in andermans vijver zien schijnen. Lees het boek van Wijnberg: De Nieuwsfabriek, kun je nog veel van leren.

Jan Libbenga

@ Kevin

Dat zijn allemaal maar aannames van je. Emerce schrijft over online business modellen. De hamvraag voor ons is dus niet of dit een relevant journalistiek project is, maar of het zichzelf kan bedruipen met voorlopig alleen crowdfunding als basis.

Uiteindelijk zullen een volledige redactionele bezetting en huisvesting (los van het aanbod van De Groene Amsterdammer) op dezelfde manier op de begroting drukken als bij ouderwetse papieren redacties het geval is. De continuïteit moet uiteindelijk niet komen van crowdfunding, maar van abonnementsmodellen. Over al deze aspecten hebben we nog maar weinig gehoord.

Gijs Vroom

Nog een geluid van Emerce dan. Ik vind het stoer dat Wijnberg dit initiatief opzet en juich zijn ondernemerschap toe. Nieuwe manier, lef en durf.

Is 3.800 na 10 minuten DWDD veel of weinig? Tja, waar vergelijken we het mee? Zijn er respons-specialisten in de zaal?

Willem

Zuurste stuk van het jaar. Nu al.

Andre

Inmiddels al 8800 inschrijvingen. En nee, dat is niet pure crowdfunding. Het *zijn* al abbonnees. Van wie er ook nog eens bijna 10% bereid blijkt om niet te stoppen bij de €60 euro voor een jaar, maar ook nog eens een donatie doet van €50 of meer.

Krisp

Wanneer je dit als crowdfunding-project opvat (en daar heeft het erg veel van weg), dan is 900.000 ophalen erg ambitieus: er zijn heel weinig projecten die ongeveer 1 miljoen euro op kunnen halen (zie: http://pfauth.com/journalistiek/als-de-correspondent-slaagt-is-dat-wereldnieuws/). Zeker wanneer je kijkt naar de doelgroep (NL-taligen) is dit project nu al zeer succesvol voor internationale begrippen.

Ik snap daarentegen dat de exposure vanuit DWDD wellicht niet hoog is (ongeveer 1%?), maar de doelgroepen matchen elkaar dan ook zeer beperkt: De Correspondent wordt een medium wat niet snel wil zijn, terwijl DWDD dat bij uitstek is.

Henk van Bekel

Gaan jullie dit rectificeren nu het er twee dagen later al meer dan 10.000 zijn?

Jos Baten

Henk, wat moet er gerectificeerd worden? Er staat nergens dat het aantal helemaal niet gehaald wordt. Wat mij boeit: wie gaat die dure participatiejournalistiek van Jelle Brandt Corsius betalen?

Nigel

10.881 tot nu toe. 74 % verwijderd van hun einddoel. En dat in 3 dagen. I rest my case. En Emerce, waarom zo negatief? Bang voor concurrentie?

Hans

Het is helemaal niet erg dat er ook eens iemand kritisch is over dit initiatief. Het gaat immers, net zoals ze zelf uitdragen, om meningen. Benieuwd of dit clubje elitaire zelfbenoemde intellectuelen een meerwaarde biedt boven Twitter. Daar volg ik ook alleen de mensen die ik hoog heb zitten. Maar daar is het aanbod groter, diverser, internationaler en gratis!

Rick

Een update, gewoon omdat het kan: 17.595 leden. Avontuur gaat dus door. Was al bekend natuurlijk, maar leek me wel aardig om dit toch wat denigrerende artikel weer even een schopje naar boven te geven.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond