Nog niet in Nederland

Business ideeen die in het buitenland al zijn aangeslagen, en die ook
in Nederland een success kunnen worden. Ter inspiratie voor de
ondernemende lezer!
1. De overheid als 'inspirator'?
Op de lijst van innovatieve organisaties zal de overheid niet snel hoog eindigen. Toch zijn er leuke initiatieven waar ook commerciële spelers nog wat van kunnen leren.
Zo heeft de Indiase regering in januari van dit jaar tweeduizend bovenmatig succesvolle en in het buitenland verblijvende Indiërs uitgenodigd in New Delhi. De bijeenkomst, met deelnemers uit 63 verschillende landen, was bedoeld om in kaart te brengen hoe de 'brains' en 'resources' van deze emigranten kunnen worden ingezet om India als land op te stuwen in de vaart der volkeren. (zie: http://www.indiaday.org/nri/index1.htm ).
Wat de Indiase overheid zeker ook heeft geïnspireerd, was het bedrag van zestig miljard dollar dat jaarlijks richting China wordt gezonden door de ongeveer 55 miljoen Chinezen buiten China. En dat is heel wat meer dan de één miljard dollar die de meer dan twintig miljoen Indiërs buiten India bijdragen aan de thuis-economie. Wellicht een inspirerend idee voor onze nieuwe ministers van Economische Zaken en Buitenlandse Zaken om met een dergelijk initiatief de top van de Nederlandse emigrees bij elkaar te halen en een wereldwijd 'Holland Business and Cultural Promotion'-netwerk op te zetten onder de honderdduizenden Nederlanders in het buitenland. Ruding, Koolhaas, Viktor en Rolf, Famke Janssen, Paul Verhoeven, Ben Verwaayen… daar moet toch iets moois (en rendabels) van te maken zijn!
2. Bijna kant-en-klare maaltijden
Al weer een paar jaar een succes in het Verenigd Koninkrijk: 'Leaping Salmon' ( www.leapingsalmon.com ), leverancier van bijna-klaar maaltijden van hoog niveau. De ingrediënten voor iedere drie-gangen maaltijd, vers gesneden, gesorteerd en gewogen aan de hand van het bijgevoegde recept, worden verkocht in handige 'meal kits', en zijn binnen dertig minuten te bereiden. Een oplossing voor drukke Britten, die de maaltijden online kunnen bestellen en deze dan binnen een dag, in speciale verpakking, thuis of op kantoor bezorgd krijgen. Drukke Londenaren hebben het helemaal makkelijk: voor hen volgt bezorging meestal dezelfde dag, of zelfs binnen een half uur als ze in het centrum wonen. Voor de forensen zijn er nu ook kiosk-achtige winkels op grote trein- en metrostations aanwezig, en mini-winkels in bekende warenhuizen als Selfridges. Wat natuurlijk weer bijdraagt aan de offline merkbekendheid, en Leaping Salmon in staat stelt de concurrentie aan te gaan met de alom aanwezige (maar minder smakelijke) kant-en-klaar-maaltijden van supermarkt en convenience store. Na een aantal jaren van vallen en opstaan, heeft Leaping Salmon de processen en formules flink kunnen finetunen: snelle uitbreiding kan beginnnen.
Een mooie nichemarkt voor Utrecht, Rotterdam, Amsterdam, Amersfoort of Den Haag? Nu ook in Nederland 'tijd' het meest schaarse goed is geworden, winkels zowaar in kantorencomplexen en op NS-stations geopend mogen worden, en 'goed koken' voor stedelingen vaak gelijk staat aan Jamie Oliver volgen op TV, ligt hier een leuke kans. Het echte voorwerk is al gedaan, en een retourtje London om het concept en de logistiek van dichtbij te bestuderen kost je ook niet de kop. Geldt ook voor het bespreken van een mogelijke franchise of partnership met Leaping Salmon. Of met een concurrende supermarktketen die hogerop wil. Genoeg smakelijke mogelijkheden!
3. Wijn is de nieuwe Breezer?
Terwijl de hele alcoholsector zich heeft gestort op zoete alco-pops om de Breezer generatie te verleiden, en de keuze in speciaalbieren onderhand die van wasmiddelen overstijgt, ligt er een prachtige markt open voor de meest stijlvolle gebottelde drank: wijn! Nu nog vooral populair bij veertigers, maar in Amerika en Engeland worden sinds kort de twenty en thirty somethings aangeboord als nieuwe doelgroep. Hoe? Jeugdiger positioneren en waar mogelijk de prijzen verlagen.
Dat laatste is vooral Charles Shaw in de VS goed gelukt: hun 'Two Buck Chuck', een drinkbare wijn voor slechts 1,99 dollar per fles, is een doorslaand succes. Sinds de introductie in 2002 zijn er ongeveer twee miljoen dozen verkocht via Trader Joe's supermarkten, die het alleenrecht op de verkoop heeft. Efficiënte productie, inkoop en distributie dragen bij aan de lage prijs; de 'buzz' over de goede kwaliteit doet de rest. Een ware rage, die in minder dan een jaar 2,5% van de gehele Californische wijnmarkt inpikte. ( http://www.traderjoes.com/new/chuckshaw.asp )
In Engeland doen grote wijndistributeurs sinds vorig jaar voluit (en voor het eerst) mee met het grote lifestyle-circus: in campagnes wordt wijn gekoppeld aan jonge urbanites in plaats van bedaagde, Volvo-besturende babyboomers. Het ook in Nederland bekende Jacob's Creek, heeft een exclusief contract om commercials te tonen tijdens Friends. Diageo's Blossom Hill reageerde daarop met sponsoring van Will en Grace, wat zo'n 850.000 pond voor een week of 24 kostte. Hardy Wines was prominent aanwezig op de Londonse Gay Pride Parade en Mardi Gras. En om niet achter te blijven, plaatste Fontana Candida, het Italiaanse wijnmerk van Brown-Forman, hippe lifestyle advertenties in Glamour Magazine.
In Nederland, waar we in 2002 gemiddeld 19 liter wijn per hoofd van de bevolking dronken, lijkt de groei er bij bestaande drinkers wel uit (bron: NFO Trendbox). Hoog tijd voor wat innovatieve nieuwe merken (zelfs al is het nieuwe wijn in oude zakken), en wat spannender campagnes. De populariteit van rosé heeft wat dat betreft al voorwerk gedaan: nu nog een trendy witte wijn voor twintigers en dertigers introduceren, te beginnen bij de strandtenten in Bloemendaal. Met de nadruk op vervanging van andere drankjes uiteraard: drink met mate!
4. Sweatshirts met buurtnaam
Er zijn van die ideeën die het echt overal goed zouden moeten doen. En nog makkelijk op te zetten zijn ook. Zoals het New Yorkse 'Neighborhoodies' ( www.neighborhoodies.com ), dat wel heel handig inspeelt op de liefde voor eigen buurt of wijk: op de website kunnen inwoners van Hell's Kitchen, de Upper West Side of Ukranian Village hun eigen sweatshirts in alle kleuren en maten bestellen, met uiteraard de naam van hun eigen wijk (of 'block') prominent op voor- of achterkant. Wat nogal een verschil is met toeristische shirts die niet verder komen dan 'I love New York' of 'Red Light District'.
Neighborhoodies combineert op een slimme manier het gemak van het web, de steeds goedkoper wordende apparatuur om customised artikelen en kleding in elkaar te zetten, en de onverzadigbare behoefte van New Yorkers aan gepersonaliseerde uitingen van afkomst en authenticiteit. De Neighbordhoodies doen het ook fantastisch als cadeau, getuige de vele reacties op de site. Hoewel Neighborhoodies op de site al een paar steden buiten Amerika vermeldt, ligt deze markt wereldwijd volledig open: voorliefde voor eigen wijk en stad is een kosmopolitisch verschijnsel, en met momenteel maar één speler en lage opstartkosten, is dit scoren voor open doel voor een slimme entrepreneur of marketeer. De truc is, om naast uiteraard echt lokaal de markt te kennen (dus voor Amsterdam niet alleen Oud-West in de strijd gooien, maar bijvoorbeeld ook 'Helmersbuurt'), ook een merk op te bouwen dat alleen al aan het lettertype en het gebruikte materiaal voor de sweatshirts, kan worden herkend als een echte 'neighborhoodie'. Is er eenmaal een duidelijk merk(beeld) neergezet, dan ligt uitbreiding richting andere gepersonaliseerde teksten voor de hand. Maar eerst NoLita, Juhu, de Pijp en Harajuko veroveren!
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond