Deel dit artikel
-

‘Nog steeds obstakels rond BTW binnen EU’

De modernisering van de huidige BTW-regels is goed voor alle Nederlandse (web)winkels die over de grens verkopen of van plan zijn om dit te gaan doen. Maar niet alle obstakels rond de BTW binnen de EU worden  opgelost. Dat zegt Thuiswinkel.org.

De Europese Commissie voert nieuwe BTW-regels in die internationale e-commerce moeten stroomlijnen. Belasting wordt geheven in het land van de koper en er komt een centraal portaal voor afhandeling van internationale BTW-zaken.

Startups en kleine bedrijven die tot tienduizend euro aan internationale producten en diensten verkopen, kunnen de BTW-zaken straks in hun thuisland regelen. Grotere handelaren ondernemers kunnen terecht bij het speciaal ingericht centraal portaal.

Ook ligt er een voorstel voor afschaffing van de BTW-vrijstelling voor de invoer van producten tot 22,00 euro van buiten de EU. Op dit moment hoeven aanbieders van dergelijke producten geen BTW te betalen, wat voor een ongelijke strijd zorgt op de Europese e-commercemarkt.

Toch hebben online verkopers nog steeds te maken met meer dan 75 verschillende BTW-tarieven binnen de EU.

Thuiswinkel.org en Ecommerce Europe blijven zich daarom inzetten voor een verdere versimpeling van het Europese BTW-systeem. Ook zouden beleidsbepalers samen met vertegenwoordigers uit de branche moeten gaan kijken naar manieren waarop zij bedrijven kunnen inlichten over de nieuwe regels. Te denken valt aan het opzetten van een webportal met daarin alle relevante informatie over de verschillende BTW-regels en -tarieven in alle lidstaten.

Deel dit bericht

2 Reacties

Roy Lenders

Helemaal prima. Nu vragen de diverse landen ook nog overal een andere onderbouwing van je verkopen. Duitsland wil op orderregel niveau alle details weten. Frankrijk heeft genoeg aan totalen.

Verschillende BTW regels is ook een mess. Wij verkopen bijvoorbeeld voeding wat in Nederland laag BTW is maar in Italie bijvoorbeeld hoog BTW. Dus los van de BTW tarieven zelf is het verschil tussen laag/hoog BTW ook verschillend per land.

Joris

Als de toch al niet ruime vrijstelling van 22 euro verdwijnt is het gewoon afgelopen met bestellingen buiten de EU. Het postbedrijf alleen al rekent al 13 euro kosten bovenop de belasting. Zo wordt het wel erg duur om iets te bestellen. Verder word je als koper ook nog gediscrimineerd als je in eigen land meer btw moet betalen dan in het land van de verkoper. Dan betaal je in dit land altijd de hoofdprijs en dan doen wij in ieder geval niet meer mee.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond