Deel dit artikel
-

NORMA houdt vast aan Mp3 heffing

De Stichting NORMA (voor naburige rechten) wil alsnog een vergoeding voor het kopiëren van muziek op een harde schijf of flashgeheugen.

NORMA verloor eerder een kort geding (Pdf) dat de organisatie samen met artiesten Peter Blok, Caroline De Bruijn, Ricky Koole, Carel Kraayenhof en vakbonden Ntb en FNV Kiem had aangespannen tegen de staat.

Begin januari bepaalde de voorzieningenrechter dat er voor 1 januari 2009 geen heffing op Mp3 spelers of DVD recorders hoefde te komen, zoals het minister van justie had besloten. Tot nu toe geldt alleen een vergoeding op beschrijfbare CD’s en videobanden.

Volgens Christiaan Alberdingk Thijm, advocaat van NORMA, heeft de rechter geweigerd de maatregel van de minister inhoudelijk te toetsen aan de wet. Dan blijft dus vooral de vraag over of dat besluit, een algemene maatregel van bestuur, voldoende is gemotiveerd en voldoende rekening houdt met de belangen van de betrokkenen.

Wisso Wissing, directeur Stichting NORMA, vindt het handelen van de minister principieel onjuist en zich niet zomaar neer bij de uitspraak in kort
geding.

De elektronica-industrie is sterk gekant tegen een heffing. De brancheorganisaties STOBI en FIAR CE hadden zich dan ook eerder gevoegd aan de zijde van Minister van Justitie Hirsch Ballin in het kort geding dat de stichting NORMA had aangespannen om een thuiskopievergoeding. STOBI en FIAR CE zijn van mening dat een nieuwe eenzijdige productheffing in Nederland zeer marktverstorend werkt.

Deel dit bericht

1 Reacties

Guido

Als we kijken waarom de kopieerheffing volgens hun zo belangrijk is, omdat ze die inkomsten zo heel hard nodig hebben, vraagt een ieder zich natuurlijk eerst en vooral of zij dan niet beter hadden kunnen onderhandelen over hun aandeel m.b.t. de opbrengst van de cd of muziekdownload. Wat deze mensen voorstaan is dat de gebruiker meer keren moet betalen voor dezelfde cd of, en dat is natuurlijk nog vreemder, extra voor zijn legale digitale download van bijv. itunes (terwijl dit juist de legale oplossing voor het illegaaldownloaden begint te vormen). Denk je maar in, voor 99 cent per track mag je het downloaden, maar je moet volgens Norma dus wel nog extra betalen om het daarna op je hardeschijf/mp3-speler te kunnen opslaan. Overigens, de volgende stap weten we natuurlijk ook al, de volgende melkkoe is de GSM die als mp-3speler fungeert. Mag er betaald voor de opslagruimte die ook gebruikt kan voor foto's?! Of straks harde schijf van de pc, hoe velen hebben daar niet de mp-3's op staan om ze van de cd op de mp3-speler over te zetten. Kortom de artiesten willen extra geld, zijn te bang het bij hun platendeal te regelen, doen nu dus heel gewichtig over het mislopen van miljoenen, terwijl via de regeling het geld toch niet bij de -juiste- artiesten terecht komt (je kunt alleen gokken, hoeveel cd's, van welke artiesten, hoevaak op de mp3-speler gezet worden). Geef mij maar de artiesten die aangeven met optredens hun geld te willen verdienen en niet zo zwaarwichtig doen over hun cd-verkoop.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond