Deel dit artikel
-

NRC zet timestamps nieuwsverhalen in blockchain

NRC is de eerste grote nieuwsuitgever in Nederland die de timestamps van zijn nieuwsverhalen vastlegt in blockchain. Het doel is de betrouwbaarheid richting onder meer zoekmachines te vergroten.

De krant heeft de techniek van de Amsterdamse start-up Wordproof geïmplementeerd, zo is op te maken uit deze casebeschrijving. Directeur Sebastiaan van der Lans bevestigd dat het net is opgeleverd.

“De lezers van NRC weten al voor welke kwaliteit de krant staat. Met onze API leveren ze nu ook structured data richting zoekmachines.” Machines krijgen nu ook een beeld over de betrouwbaarheid van de nieuwsbron. “De timestamp is een open source-manier om te laten zien bij wie de informatie vandaan komt.”

Behalve de dag en tijd ligt ook de content, de hash daarvan althans (een digitale verwoording) in de blockchain vast. Het is zo altijd bekend voor een zoekmachine, of andere machine die content leest, wanneer wat in de krant stond.

“Zoekmachines kunnen dit soort meta-infomatie gebruiken als variabele bij hun ranking en presentatie van zoekresultaten.” Anders gezegd: wie deze variabele niet toepast, krijgt een minder zware weging in de zoekresultaten. Google, bijvoorbeeld, selecteert ook op paginasnelheid, -opmaak en het bestaan van mobiel geoptimaliseerde pagina’s.

Van der Lans: “Leveranciers van digitale informatie- en communicatiediensten zouden kunnen inperken wat wel of niet viraal mag gaan.” Als iets niet aan een bron toewijsbaar is, zou het bereik kunnen worden beperkt. “Wel freedom of speech, geen freedom of reach.”

Er zijn inmiddels zo’n duizend uitgevers die de Wordproof API gebruiken. Vaak zijn het nieuwsorganisaties die vertrouwen in hun merk hoog in het vaandel hebben staan.

DPG ging NRC overigens voor met het lokale nieuwsplatform IndeBuurt.nl.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond