Deel dit artikel
-

Ochtendgloren: Apple- en Amazongroei; Nieuwe krant

Uitstekende groeicijfers van Apple en van Amazon bekoren beleggers niet. Comcast is een ‘leugenaar’ en Orkut helpt pedo’s vangen. En een gratis krant rijker: De Financiële Pers.

De kwartaalresulaten van Apple mochten er weer zijn: een omzet van 7,5 miljard dollar (+ 43 procent ten opzichte van een jaar terug). Dat de omzet meer steeg dan de winst geeft aan dat de winstmarge daalde: die was nu gemiddeld ruim 35 procent en een jaar terug nog iets minder dan 33 procent.

Vooral de Macintosh computers deden het goed met 51 procent toename van de afzet tot een kleine 2,3 miljoen stuks, goed voor ruim 50 procent omzetstijging. Veel minder groeide de afzet van iPods, met 8 procent tot 10,6 miljoen stuks. Van de iPhone verkocht Apple er 1,7 miljoen, in lijn met de verwachtingen. Volgens Apple worden veel toestellen gekraakt en meegenomen naar andere landen, vooral naar China. Over Apple TV en iTunes omzet vernamen we niets.

Gedurende de beurshandel werd er al gespeculeerd op goede cijfers, want de koers van Apple steeg met een kleine 2 procent tot 162,89 dollar. Nabeurs na bekendmaking van de resultaten ging er eerst 5 procent af, tot nu nog 0,4 procent, want volgens beleggers waren de resultaten en vooruitzichten toch niet goed genoeg.

Wantrouwen bij Amazon-cijfers

De koers van Amazon herstelde zich niet nabeurs en stond zojuist op bijna 4,5 procent daling, tot 77,40 dollar na in de reguliere handel nog met een kleine 2 procent te zijn gestegen. Beleggers gunnen Amazon zelden het voordeel van de twijfel en laten wantrouwen vaak prevaleren; nu weer vanwege de recessie in de Amerikaanse economie.

Want de kwartaalcijfers van Amazon waren uitstekend: de netto-omzet steeg met 37 procent tot ruim 4,1 miljard dollar, en nog met 31 procent na verrekening van de lagere dollarkoers. De operationele winst steeg met 36 procent tot 200 miljoen dollar, en met 27 procent zonder valutavoordelen. De nettowinst was met ruim 140 miljoen dollar 30 procent hoger dan een jaar terug.

De omzetgroei in Noord-Amerika bedroeg 31 procent, en internationaal na verrekende valutavoordelen ook 31 procent, tot 2 miljard dollar of bijna de helft van de totale omzet.

‘Comcast leugenaar’

Het hoge woord is eruit: kabelaar en internetprovider Comcast liegt over p2p-verkeer. Ze heeft wel degelijk stiekem middelen ingezet omhet onderling ruilen van films en muziek door haar klanten te blokkeren en vertragen.

Dat zei de voorzitter van de toezichthouder op de communicatie FCC, Kevin Martin, tijdens een hoorzitting aan de senaat over netneutraliteit ofwel gelijke distributierechten voor iedereen op internet. Ook als er geen congestie optrad in het net frustreerde Comcast nog het BitTorrent-verkeer van haar gebruikers.

Comcast, min of meer de UPC van de VS, zal waarschijnlijk ook graag meewerken aan FBI-eis voor monitoring van alle internetverkeer. FBI-baas Robert Mueller hield een pleidooi voor nieuwe wetgeving om dat toe te staan. Hij mag wel regeringsnetwerken gaan monitoren in een project dat ‘Einstein’ wordt genoemd.

Google geeft gebruikersdata

conform haar belofte draagt Google Brazilië data van gebruikers over aan de Braziliaanse parlementaire commissie die onderzoek doet naar pedofilie. Google overhandigde dvd’s met data waaronder gepubliceerde foto’s van een kleine 3.300 klanten van haar sociale net Orkut.

In 2007 nog kwam Google enkele malen in aanvaring met justitie in Brazilië wegens de weigering om gebruikersdata over te dragen. Nu is er oeveeenstemming over de voorwaarden: de parlementariërs mogen vissen naar pedofielen als ze de gebruikers verder met rust laten. Naar verwachting vangen ze met de data 200 pedofielen. Maar liefst 55 procent van de gebruikers van Orkut is Braziliaan. Het is daar ook de meest bezochte site.

Nieuwe zakenkrant De Pers

Over pedofielen gesproken: Boos op YouTube is Paul de Leeuw vanwege een filmpje waarin hij voor pedofiel wordt uitgemaakt. Op het filmpje zijn veel buitenlandse reacties gekomen waarin De Leeuw zelfs met de dood wordt bedreigd.

Een lezer van Trouw bepleit een wettelijk gegarandeerd leven zonder internetplicht: je mot ook offline alles kunnen doen. Maar dankzij internet weten we wel van massaal schandalig gedrag van verzekeraars, vandaag weer met een woekerpolis van SNS Reaal en een waarschuwing van de ombudsman: verzekeraars niet te vertrouwen.

Positiever: laptops voor kansarme kinderen. En de verassing van de dag: de komst van een nieuwe gratis zakenkrant, geheten De Financiële Pers.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond