Deel dit artikel
-

Ochtendgloren: chips, drugs, hoeren en fraude

Zware verdenkingen jegens miljardair en Silicon Valley-klasbak. U2 wil providers inzetten voor meer opbrengsten terwijl provider BT in Engeland illegaal bezig was met reclametesten. En KPN-baas Scheepbouwer vindt de iPhone maar niks.

Eindelijk weer een man met ballen in Silicon Valley, maar wel voor de rechter: behalve van fraude en samenzwering wordt de ex-baas van chipmaker Broadcom ook verdacht van het toedienen van xtc in de drankjes van collega’s en klanten. Hij huurde hoeren voor klanten en collega’s en maakte het vaak een ‘gezellige boel’.

Hij handelde volgens de aanklacht ook in drugs, deze mijnheer Henry T. Nicholas III die ook kennissen die hem dreigde te verraden met de dood bedreigde of een hoog zwijggeld gaf, tot 7 miljoen dollar. Eén smakelijke getuigenis dan: de piloot van het privétoestel moest eens een zuurstofmasker opzetten vanwege de walmen marihuanarook die in zijn cockpit doordrongen.

Nicholas III wordt, samen met zijn financiële chef William Ruehle, ook beschuldigd van het antedateren van aandelenopties. Dat leidde uiteindelijk tot een afschrijving van 2,2 miljard dollar. Nicholas III was één van de toppertjes van Silicon Valley, die mede uitvond hoe je spraak en data over kabelnetten via één chip kon klanten lopen. Zijn bijnaam was ‘Darth Vader’ daar hij zo hard kon concurreren en er miljardair mee werd. Hij stopte in 2003 in een poging zijn huwelijk nog te redden. (Waar hebben we dat recent hier nog gehoord?)

BT in verlegenheid

Ook een Britse onthulling van wangedrag, en nog onder de vertrokken Ben Verwaayen: BT voegde stiekem code toe aan verbindingen van klanten om surfgedrag in kaart te kunnen brengen. Dat was onderdeel van de proeven om meer gerichte reclame te kunnen gaan tonen aan abonnees.

De proef is in het geniep gehouden met 18.000 klanten van wie het verkeer via een server van Phorm werd geleid, een aanbieder van reclametechnologie. Een klein deel van de browsers van die klanten is erdoor gecrasht.

E-mail verslavingsknop

Na de opvallende overeenkomst van de Nasa en Google (wat geeft Google de Amerikaanse overheid terug, denk ik dan?) nu de nieuwe mogelijkheden met Gmail. Het gaat vooral om de uitbreiding van bestaande handige opties om e-mail te selecteren, sorteren en verschillend gewicht te geven.

Maar één toevoeging is opvallend: ‘de verslavingsknop’ die de mogelijkheid biedt dat je 15 minuten niet aan je e-mail komt. Is dat geen even leuk als noodzakelijk idee? Maar waarom niet in te stellen op nog langere perioden? De nieuwe dingen komen onder een tabblad ‘labs’ maar dat was zojuist nog niet zichtbaar op Gmail.

Nog meer Google: een samenwerking tussen Disney en Google Maps voor de graische weergave van de themaparken. Zie ook de serie afbeeldingen.

Overnames Alltel en Telia Sonera

De geruchten over de overname van Alltel bleken juist: Verizon koopt de mobiele collega voor 28 miljard dollar, waarvan zo’n 22 miljard schuld, van de investeringsbedrijven die Alltel een half jaar terug pas overnamen. De koers van Verizon – 45 procent Vodafone – steeg met ruim 5 procent, ongebruikelijk na een overname, maar wel een teken van een goede deal.

Minder vlot verloopt het bod van France Telecom op TeliaSonera van 27 miljard dollar met 52 procent in geld en de rest in aandelen. De Skandinaviërs wijzen het af. Ze vinden het te laag, ondanks de premie van 26 procent op de beurskoers.

France Telecom zei dat het bod vriendelijk was bedoeld en wil onderhandelingen. Maar de koers van France Telecom daalde met 4 procent, die van TeliaSonera steeg met 7,5 procent. De koers van KPN, nog steeds een mogelijke prooi genoemd, steeg met 1,6 procent.

U2 wil geld van isp’s

Dat isp’s meer reclame inzetten voor bijvoorbeeld financiering van het aanbod van ‘gratis’ muziek vindt de manager van U2, Paul McGuiness, niet zo’n goed idee. Maar hij suggereerde tijdens een muziekcongres in Hong Kong wel enkele nieuwe plichten voor internetaanbieders:

Ze moeten verkeer van hun klanten gaan monitoren, zodat ze het ruilen van muziek kunnen boekstaven. En op grond daarvan moeten ze dan laten betalen en dat geld afdragen aan de muziekindustrie. Die wordt immers nu gedupeerd.

‘iPhone nogal waardeloos’

Ondertussen in eigen land ook een pleidooi voor isp-ingrijpen bij ‘muziekpiraterij’. De NVPI wil uploaders van muziek en films laten straffen met beperking van hun abonnement. Ondertussen wist Brein te helpen bij het platleggen van een Belgische releasegroep. Ook in het AD: de muziekwinkel van Nokia, louter voor Internet Explorer.

Juridische toestanden: verdenking van belastingfraude bij RRN7. Niet alleen het geld is zwart, de zender zelf koos ook die kleur. Wel wit geld, maar minder, bij de NOS: NOS Nieuws bezuinigt.

Aardig verhaal van Tonie: steeds vaker opladers op zonnecellen in gebruik. Ook positief in De Pers: bevrijdingsactie via Twitter.

De Volkskrant speculeert uitgebreid mee over de iPhone 2.0. Citaat KPN-baas Ad Scheepbouwer over de eerste versie: "Ik vind het eerlijk gezegd maar een knap waardeloos toestel." Dat komt uit Financiel Times, we mistten het. Hier nog de bron: batterij te snel op en dat aanraakscherm vond hij maar niks…

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond