Ochtendgloren: T-Mobile bod en Amazon-rechtszaak

T-Mobile wil naar de nummer 1 positie in de VS met een overname. Ook rond beoogde fusiepartners TNS en GfK woedt nog overnamestrijd. Amazon daagt een staat vanwege btw-plichten en Microsoft helpt de politie.
Gezien mislukte overnamepoging van Yahoo na goed geheim gehouden wekenlange onderhandelingen moet Microsoft nieuwe opties overwegen om op internet een grotere vuist te maken.
Facebook en MySpace worden als opties genoemd, maar Facebook is nu duuren News Corp. wil MySpace niet kwijt. Een partnerschap met MySpace is mogelijk. Dat zijn overigens allemaal Amerikaanse bespiegelingen. In Europa en Azië is veel meer terrein te winnen nog. En Yahoo kan een al te grote koersval voorkomen door hard te werken en snel met Google te tekenen, anders wordt de positie van Terry Yang moeilijk. Microsoft kan alsnog een vijandig bod uitbrengen.
T-Mobile prooi in VS
Het overnamefront blijft roerig. Volgens der Spiegel wil Deutsche Telekom de mobiele aanbieder Sprint overnemen waarmee T-Mobile USA ineens de grootste aanbieder van mobiele telefonie en mobiel internet in de Verenigde Staten zou worden. Probleem is wel dat Sprint een andere netwerktechnologie heeft dan T-Mobile.
Met een kleine 30 miljoen klanten is T-Mobile USA nu de vierde speler. AT&T en Verizon Mobile (45 procent Vodafone) voeren de markt aan. Sprint is 22 miljard dollar waard, als gevolg van de lage dollar maar net iets meer dan 14 miljard euro nu. Vraag is wel of de Amerikaanse toezichthouders de overname zouden goedkeuren.
De Nederlandse telecommarkt kent nog de eerdere joint-venture van Deutsche Telekom en Sprint, met France Telecom in een joint-venture onder de naam ‘Global One’. Dit werd een vreselijke mislukking, ook in Nederland. Nu gaan telecombedrijven geen allianties meer aan maar eten ze elkaar op. Na een eerste gerucht over Telefonica en KPN overigens al twee weken niets meer vernomen.
Bod op TNS (Nipo)
Met het nieuws van de fusie tussen GfK en TNS meldden we dat reclameconcern WPP
achter het net viste. Dat kunnen we nu vrij letterlijk nemen want WPP deed alsnog een concreet bod op TNS ofwel Taylor Nelson Sofres.
WPP biedt 950 miljoen pond, of 1,2 miljard euro, voor TNS. Dat betekent 2,30 pond per aandeel, precies de slotkoers van vrijdag. Maar het is wel een premie van 34 procent op de koers van TNS begin vorige week. Gezien de koersstijging van TNS na de bekendmaking van de fusie met GfK kon TNS het bod gisteren eenvoudig afwimpelen.
De traagheid is een blunder van WPP-baas Sir Martin Sorrell. Maar nog is de fusie niet in kannen en kruiken. Marktleider in marktonderzoek Nielsen heeft bank Morgan Stanley in de arm genomen om een bod op GfK te onderzoeken. Zolang er maar biedingen zijn op zowel TNS als GfK kan de ‘fusie van gelijken’ stand houden, maar wordt één partij veel hoger gewaardeerd dan de ander dan gaan aandeelhouders twijfelen.
Amazon contra btw
Amazon daagt New York, gericht tegen een nieuwe wet van de staat voor belastingheffing. Bedrijven buiten de staat die aan burgers van New York iets verkopen moeten btw heffen en deze afdragen aan New York.
Per 23 april moeten webwinkels btw innen, indien ze althans vertegenwoordigers in New York zelf hebben. De staat beschouwt affiliate marketing partners in New York van Amazon en van andere webwinkels als een vertegenwoordiging. Amazon vecht deze zienswijze aan en zegt dat de wet in essentie alleen geldt voor bedrijven met fysieke vestigingen in New York.
Facebook voor protest
Tot een staking in Egypte riepen Egyptische leden van Facebook op. Ze wilden een protest laten horen in verband met de 80ste verjaardag van president Hosni Mubarak. Ook de hoge voedselprijzen en repressie tegen bloggers waren redenen voor de oproep.
Een paar weken geleden openbaarde zich de Facebook-groepering rond ‘the Facebook girl’, ofwel Esraa Abdel Fatah, een 27-jarige werknemer die werd gearresteerd en vrijgelaten.
Maar effect had de actieoproep niet. Het bleef rustig in Egypte en tot de opgeroepen staking kwam het al helemaal niet.
Microsoft politiehulp en Grand Theft anti-climax
Ondertussen in eigen land: Microsoft helpt opsporing met een usb-stick met software om de inhoud van een pc te bekijken bij of na een aanhouding.
Volkskrant belicht de komst van Foodtube.nl voor kookfilmpjes. Meer nieuws van het filmfront: de Gouden Geert voor Fitna-kritiek is uitgereikt.
Een anti-climax voor de begerige kopers van Grand Theft Auto: veel consoles lopen vast, zowel Xboxen als PlayStations.
En ook Hirsch Ballin behoort tot de verliezers van afgelopen weekend met zijn uitgelekte brief over allahlastering. "De brief is nog niet af", zei de woordvoerder. Zou het waar zijn? Of was de brief alvast geplaatst, maar de datumlimiet 6 mei vergeten omdat ambtenaren ook vandaag nog vrijaf hebben?
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond