Deel dit artikel
-

Ochtendgloren: wachten op grote adverteerders

Is de doorbraak van adverteerders met grote online budgetten eindelijk aanstaande met nieuwe vormen van sponsoring? Ook Yahoo heeft dat nodig, maar zoekt eerst politieke steun. Firefox scoort ook in Nederland, waar strijd ontbrandt in mobiel betalen.

Terwijl in een open brief in New York Times het falen van Jerry Yang hard wordt opgeschreven en er zelfs al een lijstje met opvolgers is gepresenteerd door WSJ-journalist Kara Swisher vecht Yang voor Yahoo en daarmee zijn eigen post.

Jerry Yang zocht invloedrijke parlementariërs in Washington op om te lobbyen voor de goedkeuring van de reclameovereenkomst tussen Yahoo en Google. Veel geluk had hij niet. Enkele van zijn doelwitten waren op reis. Belangrijker: Yahoo biedt nieuwe e-mail domeinen waaronder Ymail.com en Rocketmail.com.

Maar Microsoft blijft harder lopen, nu weer met de aankondiging van nieuwe Windows navigatiebesturing, Windows Embedded NavReady 2009, om navigatieapplicaties te schrijven op mobiele dingen.

Komen grote adverteerders?

Yahoo en MSN keren terug in een observatie van de Washington Post over het ontbreken van grote budgetten voor online reclame. De grootste adverteerders blijven terughoudend. Volgens het Interactive Advertising Bureau zijn de 50 grootste adverteerders relatief ondervertegenwoordigd in de lijst van topadverteerders op internet en in de groeistatistiek.

Er moet meer reclame van deze bedrijven komen om de potentie van internet als dominant mediakanaal te kunnen waarmaken. Kwalitatief goede publicaties vereisen dat. Maar al de helft van de reclame gaat naar zoekresultaten, simpelweg vanwege de aangetoonde relevantie en het effect. Majeure publicaties leunen vooral op banners, die van de 21 miljard aan online reclame (in de VS in 2007) maar 34 procent uitmaken.

Maar verandering is onderweg met de verwachte nauwere bemoeienis van adverteerders met de inhoud van publicaties zelf, net als in de jaren vijftig met de ‘soaps’ op televisie het geval was. Vooral video zou veel goed moeten maken. Dat sluit aan op wat Marianne Zwagerman van De Telegraaf eergisteren zei over online sponsoring en het mede bepalen van de inhoud van programma’s.

Gamesopleidingen slecht

Niet alleen blijven de reclamebestedingen aan games achter, ook schieten gamesopleidingen tekort. De nieuwe Britse lobbygroep ‘Games Up’ van de spellenindustrie luidt de noodklok voor wat in heel Europa een probleem is.

Groot-Brittannië kent al ruim tachtig universitaire opleidingen voor spellen, dus dat is het probleem niet. Maar slechts vier daarvan worden op kwaliteit beoordeeld. Gevolg: 95 procent van de gediplomeerden in games komt met onvoldoende vaardigheden op de markt.

In reacties zeggen opleidingen dat leerlingen vaak slecht voorbereid van de middelbare school komen. Ze moeten bijvoorbeeld goed zijn in wiskunde en denken dat ze er met goed spelletjes spelen wel komen. Bovendien zijn bedrijven onduidelijk met hun vereisten.

Firefox 3 door 10 miljoen-grens

Meldden we gisteren dat de Firefox 3.0 dowloadsite plat ging, de wereldrecordpoging is wel geslaagd: ruim 10 miljoen downloads zojuist. Voor Nederland staat de teller op meer dan 170.000 wat tegenover de Firefox-kampioen Duitsland met ruim 800.000 niet gek is. In de VS nu bijna 3,2 miljoen downloads, Brazilië 230.000, in China ruim 200.000. Meest opvallende: ruim 260.000 keer Firefox opgehaald uit Iran.

Het maximum aantal opgehaalde browsers bedroeg dinsdag 14.000 per minuut, gistermiddag onze tijd nog 6.600. Het marktaandeel van Firefox 3 bedraagt al rond de 4 procent mondiaal. In de forums worden her en der fouten gemeld, maar niet van majeure aard. Microsoft stuurde een IE-cake naar het Firefox-team. Online grap: na ‘debugging’ smaakte die heerlijk.

Mobiel betalen concurrentie

Ook binnenlands browsernieuws: de gisteren gelanceerde kinderbrowser MyBee krijgt ook aandacht in Trouw en in De Telegraaf

Goed nieuws: start-up Payter zet door met mobiel betalen, net nadat AH het betalen met vingerafdrukken ging beproeven en net vóór Rabo met een majeure aankondiging belooft te komen.

Minister Plasterk wil stoppen met overheidssponsoring van tv-programma’s. Misschien meer geld naar eigen webuitingen?

Wie in Frankrijk illegaal downloadt, riskeert zijn internetaansluiting. En afluisteren in Zweden wordt een stuk eenvoudiger gemaakt, zonder toestemming van een rechter-commissaris. En in Nederland censtuur op een radiospot met ‘belasting is diefstal’.

Weer een Marktplaats-oplichter gepakt, eentje van pas 17 jaar. Heeft voor zeker 30.000 euro geïnd zonder te leveren. In de afdeling webellende ook de toezegging van Ziggo aan de Consumentenbond om klachten binnen drie weken te behandelen. Verhelpen is nog een ander verhaal

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond