Ochtengloren: Yahoo breidt uit, AOL groeit

Yahoo ‘gaat open’, komt met handig grafisch zoeken en sluit een contract met Cnet, terwijl het AOL-sitebezoek zit in de lift zit. De FBI wil ons allen beschermen en Microsoft wil Van Dale herschrijven. In eigen land vindt Nrc.next Lowlands en groeit het webbankieren.
De dans van Microsoft en Yahoo behandelden we apart. Yahoo verbetert ondertussen haar diensten en steekt nu zelfs Google de loef af met een nieuwe grafische zoekmogelijkheid:
De stadsdiensten van Yahoo Local bieden nu de mogelijkheid om met het vergroten en verkleinen van een cirkel op de kaart kunnen aangeven in welk gebied ze willen zoeken. Dat is in veel gevallen een handiger methode dan het afbakenen van een te doorzoeken gebied met postcodes.
Ook maakten Yahoo en Cnet een overeenkomst bekend voor distributie van nieuws van de technologiesite via het portaal. Er is een bedrag van 100 miljoen dollar mee gemoeid voor drie jaar.
Cnet boekte overigens nog steeds verlies bij een tegenvallende kwartaalomzet en heeft te kampen met opstandige investeerders. Ze verliezen hun geduld met aanhoudende verliezen van Cnet.
Yahoo kondigde overigens een Yahoo open platform aan waarbij de content en diensten van andere partijen gemakkelijker een plek op de site verwerven. Dat moet ook leiden tot een soort van sociaal net. Details bleven vaag.
Groei AOL-bezoek
Een bijrolspeler op het strijdtoneel rond Yahoo, het bij Time Warner te koop staande AOL, laat onverwacht hoge groei zien in webbezoek: volgens ComScore met 15 procent ten opzichte van een jaar terug, tot ruim 56 miljoen unieke Amerikaanse bezoekers afgelopen kwartaal.
Ook nieuwe apart staande sites als Asylum (voor jonge mannen), Switched (technologie) en BlackVoices over hiphop en andere onderwerpen voor de gekleurde VS-burgers doen het goed. Maar de vraag is of dat zich ook vertaalt in hogere reclame-inkomsten. Want daarmee loopt het niet lekker bij AOL. Volgende week komt Time Warner met kwartaalcijfers.
FBI, waken en kraken
Ook wat veiligheid betreft wil Amerika ‘on top’ blijven. De FBI wil al het internetverkeer kunnen monitoren. Het gezeur om privacy is FBI-baas Mueller zat, zei hij in het parlement in Washington. De waakzaamheid van de FBI zal ons allen ten goede komen.
Toevallig of niet waren er afgelopen week flinke aanvallen op websites. Doelwit waren duizenden sites, maar zo te zien in het bijzonder sites van de Verenigde Naties en de Britse overheid. Op een universiteit leidde de kraak tot diefstal van sofi-nummers van 11.000 studenten.
Microsoft en Van Dale
Ondertussen in eigen land: 68 procent internetbankiert, en dat groeit nog naar 80 procent van alle consumenten volgens Forrester. Van de breedbanders is al 86 procent via het web overschrijvingen voor de banken aan het inkloppen.
Boeiend: blokkade van merkartikelen voor Europeanen die via Amazon deze willen bestellen. Profiteren van de lage dollar zit er nauwelijks in. (Tenzij je een omweg bewandelt met een doorstuuradres in de VS zoals Henk van Ess eens uit de doeken deed, maar dat vermeldt de krant niet.)
Microsoft wil dat de MSN-beschrijving in Van Dale wordt aangepast. Het moet duidelijk worden dat het om Microsoft gaat. Marketingfacts heeft een interview over de strijd van Dag in de gratis krantenmarkt. Bij Dag’s uitgever PCM gaat nrc.next met Lowlands in zee.
En voor wie er niet genoeg van kan krijgen: online strijd van imams. We hebben immers een traditie in twisten…
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
1 Reacties
Henk van Ess
De handleiding goedkoop shoppen in de VS voor particulieren staat op http://www.voelspriet.nl/usa , binnenkort leidend tot een aparte site over dit onderwerp.