Ochtengloren: Yahoo/AOL of met Microsoft/News Corp.

Een titanenstrijd speelt zich af rond de overname van Yahoo. Wordt het een fusie met AOL van Time Warner of lukt het Microsoft alsnog samen met News Corp.? Google test al de levering van zoekreclame aan Yahoo.
New York Times en Wall Street Journal brengen vlak na elkaar primeurs: de eerste over Microsoft en News Corp. die samen op Yahoo willen bieden; de tweede over een op handen zijnde overeenkomst tussen Yahoo en provider/portaal AOL, met steun van Google die zoekreclame voor Yahoo gaat doen.
Een overeenkomst tussen AOL en Yahoo is het meest verrassend. Volgens Wall Street Journal zijn de partijen zelfs al dicht bij een overeenkomst. Dit betekent dat Time Warner verlost zal worden van zijn internetbedrijf. AOL ziet immers de afname van (inbel)internet al jaren met rasse schreden dalen, zonder dat dit voldoende wordt gecompenseerd door stijgende reclame-inkomsten.
De internetactiviteiten van AOL zouden ingebracht worden in Yahoo in ruil voor een 20 procent aandeel in Yahoo voor Time Warner. Time Warner zou ook geld meebrengen waarmee Yahoo dan eigen aandelen kan terugkopen, voor een bedrag hoger dan de 31 dollar die Microsoft heeft geboden. Daarmee kan Yahoo een vijandig bod van Microsoft pareren.
Yahoo en AOL passen qua mentaliteit wel bij elkaar, zijn wat mildere bedrijven dan Microsoft en Google. Maar in Europa, en ook in Nederland, zijn ze beide zwakke broeders.
AdSense bij Yahoo
Google wil zo’n overeenkomst tussen Yahoo en AOL wel steunen. Yahoo en Google maken bekend een test te doen met AdSense reclame van Google bij trefwoorden en zoekresultaten van Yahoo Search. Het gaat om een test van twee weken met hooguit 3 procent van de zoekresultaten.
Dit is een curieuze overeenkomst daar Yahoo kennelijk toegeeft dat haar eigen Panama systeem voor zoekreclame onvoldoende oplevert. De overeenkomst heeft wel degelijk te maken met de poging van Microsoft om Yahoo over te nemen. Want Yahoo zegt dat de overeenkomst met Google nodig is om de ‘aandeelhouderswaarde te verhogen’.
Microsoft en MySpace
Al eerder gingen er sterke geruchten over belangstelling van News Corporation voor Yahoo. Nu praten Microsoft en News Corp. over een gezamenlijk bod op Yahoo.
Dat betekent dat ze willen dat MSN, Yahoo en de belangrijkste interdochter van News Corp., MySpace, bij elkaar komen. Dat leidt tot een moloch in de internetmarkt. Maar onlogisch is zo’n fusie allerminst. Yahoo miste de boot met sociale netten en wilde Facebook overnemen. Maar die was gedurende de periode dat Yahoo onderhandelde veel te duur geworden: 15 miljard dollar naar zeggen. News Corp kocht MySpace een paar jaar terug nog voor een koopje van 600 miljoen dollar.
Dit kan een hele mooie strijd worden om gade te slaan, eentje die we al vele jaren niet hebben gezien. Zoals we schreven zou voor Yahoo Nederland een overname door Microsoft goed uitkomen gezien de zwakte van Yahoo, en elders in Europa.
Kinderen en sociale netten
Net als in Nederland neemt in de VS de roep toe om kinderen in sociale netten zoals MySpace te beschermen. Nu is het nog verboden om data over kinderen tot 13 jaar te verzamelen. Die leeftijd moet worden opgetrokken tot 18 jaar.
Dat vinden de bond van Amerikaanse kinderartsen en de pressiegroepen Children Now en het Center for Digital Democracy. Morgen zouden ze daartoe een voorstel indienen bij de Federal Trade Commission in Washington. Het voorstel wil de individuele marketing gericht op kinderen beperken.
Reclame en cultuur
Aansluitend: in de papieren Volkskrant en nu ook online: een verhaal over de op het individu afgestemde reclame op internet. Het gaat over de ophef in Engeland over samenwerking tussen providers en het bedrijf Phorm dat reclame levert op basis van gebruikersdata. De overheid grijpt nu in, bericht BBC overigens.
NRC beschrijft de internetinitiatieven van cultuurinstellingen zoals musea en bibliotheken. Dat levert prachtige resultaten op, een blijvende verrijking van internet.
Google Earth Outreach is een aanvullende dienst die vluchtelingenkampen en hulpprojecten van de VN te bekijken.
Typisch Engeland: Britse echtelieden blijken elkaar online te bespioneren. Zo’n 20 procent geeft toe zich daaraan te bezondigen. En die andere 80 procent?
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
2 Reacties
richard
Interessant gevecht met op de achtergrond de strijd der giganten tussen Microsoft en Google. Google deed eerder eind 2005 een soortgelijke search advertising deal met AOL (looptijd 5 jaar) , waarbij ze ook een 5% belang in AOL namen. En passant frustreerde ze toen der tijd een voorgenomen joint venture tussen AOL en Microsoft . Nu Google met Yahoo een soort gelijke search ad deal wil sluiten, die wellicht consequenties heeft voor het Google belang in AOL, gaan ze wellicht voor de 2x keer MS frustreren. ..
Peter Olsthoorn
Ook 2.0: lezers die het geheugen van de journalist aanvullent. Bedankt!