Deel dit artikel
-

Om de tafel voor online privacy van kinderen

Ouders kunnen niet altijd controleren hoe het gesteld is met de online privacy van hun kind. De stichting Mijn Kind Online ziet graag dat de grote sociale netwerksites in Nederland afspraken maken voor de veiligheid van kinderen.

Mijn Kind Online en Digibewust, een samenwerkingsverband tussen overheid en bedrijfsleven, nodigt grote spelers op dit gebied uit om hierover een gesprek aan te gaan.

In het Verenigd Koninkrijk hebben verschillende partijen onlangs een overeenkomst opgeleverd waarin een aantal richtlijnen zijn vastgesteld op dit gebied. De regels (PDF) moeten er onder meer voor zorgen dat het zoeken op profielen van tieners onmogelijk is. Hierdoor zou het voor pedofielen moeilijker worden om kinderen te benaderen. Stichting Mijn Kind Online heeft meegewerkt aan de totstandkoming van dit document.

Het idee voor afspraken tussen social networking sites is geboren op een congres van Digibewust en Mijn Kind Online in november 2007 over jongeren en privacy op internet. Sites als Hyves en Sugababes.nl spraken de intentie uit om met elkaar om de tafel te zitten. Digibewust gaat het overleg faciliteren, Remco Pijpers zit het overleg voor. In Nederland moet een soortgelijk document komen als in het Verenigd Koninkrijk.

Remco Pijpers, oprichter van de stichting Mijn Kind Online, zegt eerst van start te gaan met een inventarisatie van de spelers op dit domein. "De belangrijkste partij in Nederland is natuurlijk Hyves. Daarnaast willen we andere grote netwerksites als Sugababes en PartyPeeps2000 uitnodigen om deel te nemen aan dit overleg."

Volgens Pijpers zullen de richtlijnen niet opgelegd worden van bovenaf. "Het eindresultaat is het werk van de sociale netwerken. Digibewust en MKO hebben een ondersteunende rol. Al hebben we natuurlijk wel zo onze ideeën."

De stichting Mijn Kind Online hoopt dat de sites ver willen gaan. "Denk bijvoorbeeld aan praktische tips over privacy en veiligheid op de website van de netwerksites, of een lijst met telefoonnummers die gebeld kunnen worden als zich problemen voordoen." Als voorbeeld van een richtlijn noemt Pijpers verder het advies dat sociale netwerksites aan jongeren onder de 18 kunnen geven: scherm je profiel af voor de buitenwereld.

De insteek wordt in Nederland iets anders dan in het Verenigd Koninkrijk, verwacht Pijpers. "Daar is de angst voor pedoseksuelen die lokken via internet, enorm. Dat heeft het document ook gekleurd. Uiteraard zal ook in Nederland worden gesproken over bescherming van kinderen tegen seksueel misbruik, maar privacy-bescherming staat misschien nog wel hoger op de agenda. We moeten kinderen helpen bij het leren managen van hun online imago, waarbij niet alleen vindbaarheid, maar ook privacy belangrijk is. Het gaat erom dat ze zoveel mogelijk zelf regie leren nemen. Social networking sites kunnen het nodige doen om ze daarbij te helpen. "

In het Verenigd koninkrijk heeft het drie jaar geduurd voordat de richtlijnen op papier stonden. "Ik denk dat wij sneller zullen zijn. Vooralsnog hoop ik dat we in mei van start gaan met de gesprekken", aldus Pijpers.

De stichting Mijn Kind Online, een onafhankelijk werkend expertise- en adviescentrum jeugd en media, is een initiatief van KPN en opgezet met Ouders Online. Zij publiceerde eerder een rapport over misleidende online kinderreclames. Naar aanleiding van dat rapport stelden het CDA en de SP kamervragen. De nieuwe Wet Oneerlijke Handelspraktijken, die nu bij de Eerste Kamer ligt, zou volgens Ministers rouvoet en Plasterk genoeg extra bescherming bieden tegen misleidende internet- en sms-reclames. Wel pasten tal van kindersites, waaronder Jetix.nl, hun advertenties aan.

Bron foto: Tanya Ryno (CC)

Deel dit bericht

1 Reacties

JW

@ Remco Pijpers Zorg ervoor dat ouders met een gebruikersnaam en wachtwoord kunnen rondneuzen op het profiel van zoon of dochter. Ze kunnen niks aanpassen, maar alleen kijken. Heb je nog kans dat ze zelf enthousiast worden en zich aanmelden. Of geef ze een maandelijkse update via mail met een overzicht van de online activiteiten op het profiel van hun kind. Kinderen vinden het juist leuk om bij elkaar op het profiel te kijken. Even kijken op het profiel van een leuke jongen die 2 klassen hoger zit. etc. En voor alle ouders. Als je toch tegen je kind zegt dat ze nooit snoepjes van vreemden mogen aannemen. Zeg dan gelijk dat 'digitale snoepjes' daar ook bij horen. Ga om tafel zitten met ze en praat erover.  Op latere leeftijd komen ze er toch wel achter dat je profiel beschermen verstandiger is. Maar nu is het nog veels te leuk!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond