Deel dit artikel
-

OM: Onderzoek PGP-servers levert meer dan miljoen nieuwe berichten op

Het Landelijk Parket zegt dat bij onderzoeken naar zogenoemde PGP-telefoons zeker 1 miljoen nieuwe berichten zijn onderschept.

Met de zogenoemde cryptotelefoons, meestal blackberry’s en sommige Android-telefoons, kan niet gebeld worden, wel kunnen versleutelde (mail)berichten worden verstuurd. De telefoons waren zeer gewild bij criminelen omdat die meenden dat de onderlinge communicatie niet kon worden gevolgd. De telefoons werden met enige regelmaat door politie en OM in beslag genomen, maar werden inderdaad niet ‘gekraakt’.

Dat veranderde nadat in Canada en Costa Rica servers in beslag zijn genomen waarop het berichtenverkeer draaide. Inmiddels zijn ook gegevens gevonden in back-upsystemen van de servers. ‘We hebben honderdduizenden nieuwe gegevens, in totaal meer dan een miljoen’, aldus cyber-officier van justitie Martijn Egberts.

Onder andere in de zaak Willemsbos, waarin eind 2018 in Amsterdam tot 10 jaar cel is geëist, waren in eerste instantie geen berichten te vinden. Maar in de aanvullende gegevens zaten ze wel.

In een podcast is officier van justitie Martijn Egberts aan het woord over een doorbraak op het gebied van PGP-telefoons. Egberts is gespecialiseerd op het gebied van cybercrime en ziet dat criminelen vaak gebruik maken van PGP (pretty good privacy), om te proberen buiten het zicht van de opsporingsdiensten met elkaar te communiceren.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond