Deel dit artikel
-

OM pakt wapenhandel op darkweb aan

Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie heeft vorige week op een zittingsdag met het thema ‘darkweb en wapens’ in de rechtbank Rotterdam gevangenisstraffen tot twaalf maanden en werkstraffen geëist. De verdachten hadden via het darkweb een vuurwapen besteld.

De mannen deden de bestellingen op het verborgen deel van internet, het darkweb, die alleen via een Tor browser is te bezoeken. Door de heimelijke overname van de online marktplaats Hansamarket had de politie bijna een maand inzicht in de illegale handel en communicatie tussen kopers en verkopers. De verdachten hadden dan ook niet in de gaten dat de verkopende partij politiemensen waren in plaats van wapenhandelaren.

Het hebben van een wapen eof munitie en het verrichten van handelingen met een wapen verboden en daarmee strafbaar in Nederland. Uitzonderingen staan beschreven in de Wet wapens en munitie, de Regeling wapens en munitie en de Circulaire wapens en munitie.

Op het bezit van een revolver of een pistool staat een gevangenisstraf van drie maanden. Op het bezit van een automatisch vuurwapen staat een gevangenisstraf van negen maanden.

Een van de verdachten verklaarde ter zitting dat hij fan is van James Bond-films en het wapen ‘puur voor de heb’ was. Het OM eiste tegen hem een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 12 maanden met aftrek van het voorarrest van 66 dagen.

Weer een andere man die in het dagelijks leven met een partner een makelaarskantoor leidt, verklaarde ‘te ver te zijn doorgeschoten uit nieuwsgierigheid naar wapenhandel op het darkweb, geïnspireerd door een boek van Saskia Noort’.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond