Deel dit artikel
-

Gezamenlijke acties tegen illegale webhandel

Politie- en justitievertegenwoordigers uit 25 EU-landen, de Verenigde Staten, Australië en Noorwegen, Eurojust en Europol willen anonieme, illegale marktplaatsen op het internet aanpakken.
 
Het gaat om verborgen diensten op het Tor-netwerk, beter bekend als het Dark Web. Bekende voorbeelden van illegale marktplaatsen zijn het opgerolde Silk Road, Black Market Reloaded, Agora en Evolution.

Via deze netwerken worden vooral illegale goederen aangeboden, zoals harddrugs, kinderporno, wapens en ook huurmoordenaars en organen. Bestellingen worden per pakketpost afgeleverd en zijn moeilijk te onderscheppen.

Het belangrijkste doel van het project ITOM – Illegal Trading on Online Marketplaces – is om een internationaal optreden te organiseren tegen de illegale handel. Het project is twee jaar gleden begonnen door enkele medewerkers van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie.

Ook wil men proberen om verkopers en kopers en ook beheerders van illegale marktplaatsen uit de anonimiteit te halen. ‘Strafrechtelijke onderzoeken en strafvervolging van de grootste, meest actieve verkopers in elk land is een heldere boodschap dat het Dark Web helemaal niet zo anoniem is als de gebruikers denken. Een belangrijke stap is ook  inbeslagneming van de servers waarop de marktplaatsen worden gehost’, aldus een woordvoerder.

Verder is samenwerking noodzakelijk tussen douanediensten en postbedrijven. Met effectieve controles kunnen barrières worden opgeworpen tegen de illegale poststromen. Bovendien moet de betaling van illegale goederen worden bemoeilijkt.

De omzet via Silk Road bij Nederlandse (drugs)verkopers zou alleen al meer dan 32 miljoen euro zijn geweest. Nederlandse verkopers hadden zelfs een aandeel van meer dan 10 procent op Silk Road 2. De in Nederland gedane bestellingen vonden hoofdzakelijk hun weg naar Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en Australië.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond