Deel dit artikel
-

Omstreden bedrijf Cambridge Analytica stopt

Als gevolg van wat het bedrijf noemt ‘oneerlijke negatieve publiciteit’ rond het dataschandaal van Facebook, heeft het Londense bureau besloten om zijn activiteiten per direct te staken.

Ook moederbedrijf SCL Group gaat niet verder. Al eerder waren er geruchten dat het Amerikaanse kantoor was leeggehaald. SCL voorzitter Julian Wheatland bevestigt dat een groot deel van de klanten en dataleveranciers is weggelopen. Wheatland noemt de meeste beschuldigingen aan het adres van Cambridge Analytica ‘ongefundeerd’.

Cambridge Analytica kreeg enkele jaren terug de gegevens van 50 miljoen Amerikaanse Facebookgebruikers in handen om die voor de verkiezingscampagne van Donald Trump te gebruiken. Aan de hand van gebruikersprofielen kregen gebruikers zeer gerichte advertenties te zien ten behoeve van de campagnes van Trump en de Britse politieke partij UKIP over de Brexit.

Interim CEO Alexander Tayler heeft vorige maand zijn taken al neergelegd, nadat de voormalige CEO Alexander Nix door zijn commissarissen op een zijspoor gezet. Aanleiding was een undercover-onderzoeksdocumentaire waarin Nix openlijk sprak over de inzet van steekpenningen, voormalige spionnen, nagemaakte identiteitsbewijzen en prostituees om de verkiezingen te beïnvloeden.

Sky News meldt vanavond dat de oprichters een nieuw bedrijf hebben opgericht, kennelijk met de bedoeling om de activiteiten toch voort te zetten.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond