Deel dit artikel
-

Omstreden muzieksite Puretunes kan wellicht worden aangepakt

De omstreden Spaanse online muziekdienst Puretunes, die tegen afbraakprijzen muziek kan aanbieden omdat het alleen rechten verschuldigd zou zijn aan Spaanse muziekauteursrechtorganisaties, kan mogelijk toch juridisch worden aangepakt. Het muziekaanbod wordt aangeboden en zo goed als zeker ook gehost vanuit de VS via het backbone-netwerk van Cogent Communications in Washington D.C..

Een simpele traceroute leert dat het dataverkeer afkomstig is uit New York via het netwerk van Cogent in Washington DC. De website van Puretunes heeft een IP nummer dat toebehoort aan Cogent dochter PsiNet (NET-PSINETA), dat weer gevestigd is in de Amerikaanse staat Virginia. Als de technische infrastructuur van Puretunes zich gedeeltelijk op Amerikaans grondgebied bevindt, zouden platenmaatschappijen makkelijker stappen tegen het bedrijf kunnen ondernemen. Auteursrechtenjurist Evan Cox van Covington & Burling benadrukte gisteren in de San Francisco Chronicle dat "de wetgeving Puretunes in Spanje mogelijk tot aan de landsgrenzen beschermt, maar zeer beslist niet daarbuiten."

"Ook als ze niet vanuit de VS opereren, zouden ze mogelijk in de VS aangepakt kunnen worden," zegt Christiaan Alberdingk Thijm van SOLV advocaten, die met succes KaZaA verdedigde in rechtszaken die door Buma Stemra waren aangespannen. "De Amerikaanse rechter zal zich al snel bevoegd verklaren de zaak te behandelen, zoals hij dat ook in het geval van KaZaA deed. Het internet is wereldwijd, dus de beweerdelijk inbreukmakende openbaarmakingen vinden tevens in de VS plaats."

Puretunes heeft naar eigen zeggen licenties gesloten met de Spaanse muziekorganisaties Sociedad Gerneral de Autores y Editores (SGAE) en de Asociacion de Artistas, Interpretes y Ejecutantes (AIE), maar niet met de platenlabels. Onder de huidige Spaanse wetgeving zou geen aparte toestemming zijn vereist van de platenlabels, zo beweert Puretunes. De belangrijkste rivaal van Puretunes, Weblisten.com , een bedrijf dat onder meer een Nederlandse zone heeft ingericht met muziek van Anouk en Blof, heeft al vijf jaar lang een soortgelijke overeenkomst. Vier grote platenlabels en twee onafhankelijke platenmaatschappijen hebben in het verleden rechtszaken tegen Weblisten gewonnen, maar omdat de zaak in hoger beroep is, kan de muziekwinkel voorlopig zijn gang gaan.

Nu zal de platenindustrie ook tegen Puretunes moeten procederen. Gebruikers kunnen bij deze muziekwinkel voor slechts 3,99 dollar gedurende acht uur onbeperkt songs downloaden. Iemand met een snelle Internet verbinding komt dan al gauw aan zo'n vierhonderd nummers. Er worden zelfs songs aangeboden van Madonna, The Beatles, Rolling Stones en Nirvana, artiesten die tot nu toe hun medewerking aan muziekdiensten hebben geweigerd.

De goedkoopste online dienst tot dusverre is Apple's iTunes Music Store met 99 dollarcent per song, maar deze muziekwinkel is voorlopig alleen toegankelijk voor MacOS X gebruikers in de Verenigde Staten. Puretunes trok na de lancering vorige week al meteen zoveel publiek dat de site onbereikbaar was. Ook is er een run op Hotmail accounts waarmee een proefabonnement kan worden opgevraagd. Gebruikers kunnen dan gratis 25 liedjes downloaden. Het Spaanse bedrijf kan in de toekomst op nog veel meer belangstelling rekenen nu men een marketingovereenkomst heeft getekend met de Napster kloon Grokster.

Toch heeft het er alle schijn van dat Puretunes zich juridisch al aan het indekken is tegen de platenindustrie. De organisatiestructuur is tamelijk ondoorzichtig. De overeenkomst met de auteursrechtenorganisaties in Spanje is gesloten door de Sakfield Holding Company die in Madrid is gevestigd en tevens eigenaar is van de domeinnaam Puretunes. Maar Sakfield blijkt gewoon een Nederlands bedrijf te zijn, zo bevestigt NCS Managers B.V. uit Amsterdam. NCS fungeert als bestuurder van de moedermaatschappij van Sakfield: Chantik Financing Services B.V., in november 2002 opgericht en statutair gevestigd aan de Fred Roeskestraat in Amsterdam. De BV kent als hoogste concernrelaties twee offshore bedrijven, Dean Properties N.V. op Curaçao – die als enige aandeelhouder wordt opgevoerd – en de MTM Group Ltd. op Bermuda. Het is onduidelijk wie de eigenaren zijn van deze trustbedrijven, aangezien Dean Properties weer wordt beheerd door een trustmakelaar uit Miami. Puretunes zelf was niet bereikbaar voor commentaar.

Deel dit bericht

2 Reacties

Oscar

Leuke theorie, die 400 nummers. Van wat ik gehoord heb is de downloadsnelheid gecapped op 20KB/s. Dus zou je zo'n 550 MB kunnen downloaden. Dat is alles behalve 400 nummers. Misschien trouwens leuk idee voor de arme platenindustrie, vaste lage prijzen. De Utrechtse taxichauffeur heeft ineens 1300 ipv 1000 ritten per dag ( http://nu.nl/news.jsp?n=157017&c=37 ).

Hans

Als je betaalt krijg je een hogere downloadsnelheid dus die 400 nummer lukt wel. Probleem is alleen dat Puretunes.com nu al twee dagen plat ligt. Zij er misschien al maatregelen genomen om deze dienst te "saboteren"?Je zult maar alvast voor een jaar betaalt hebben. Puretunes is nog om andere redenen uiterst dubieus. Sommige van de mp3's die ze aanbieden dragen in de ID3tag nog het "watermerk" van allofmp3.com een Russische legale dienst. Verder komt het aanbod van Nederlandse cd's verrassend overeen met het aanbod van Weblisten. zo kun je lekker goedkoop blijven natuurlijk.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond