Deel dit artikel
-

Omzet webwinkels groeit 24 procent in tweede kwartaal

Webwinkels in Nederland zagen de omzet in het tweede kwartaal met 24 procent stijgen. Fysieke winkels die ook een online verkoopkanaal hebben zagen de verkopen met 16 procent stijgen.

Nieuwe cijfers van het CBS laten zien hoe de verkopen in de Nederlandse retail zich ontwikkelen. Dat beeld is er een van extremen. Waar de pure players de omzet met bijna een kwart zagen stijgen, noteert de retail als geheel – dus ook de fysieke winkels meegerekend – een omzetstijging van welgeteld 0,5 procent. Het volume steeg 0,4 procent.

Anders gezegd: Nederland shopt steeds vaker en liever bij webwinkels. En wanneer ze toch de fysieke retail binnenstappen dan gebeurt dat bij zaken die wel een digitaal verkoop- en servicepunt hebben. Geen online kanaal, geen groeicijfers.

Bij welke partijen de digitale omzetgroei terecht komt, meldt het CBS niet. Het ligt voor de hand dat dat bij grote zaken als bol.com, Coolblue, Thuisbezorgd.nl, Wehkamp en Zalando is. En bij specialistische zaken.

De helft van de tien grootste retailers is in Nederlandse handen. Uit de Twinkle100, die over twee weken verschijnt, zal ook naar voren komen dat de honderd grootste online retailers allemaal minstens 10.000.000 euro online omzet boekten in 2015.

Het CBS vroeg ondernemers ook naar hun verwachtingen voor het derde kwartaal. “Webwinkelondernemers zagen in het tweede kwartaal vaker de winstgevendheid verbeteren dan ondernemers in de totale detailhandel. Ook voor het derde kwartaal zijn de webshophouders duidelijk optimistischer dan traditionele winkeliers. Zo verwacht per saldo 21 procent van de pure webwinkels een hogere omzet tegenover 5 procent van alle detailhandelsondernemers. Een stijging van de werkgelegenheid wordt voorzien door per saldo 18 procent van de webwinkelondernemers en 1 procent van alle detailhandelsondernemers. Daarnaast zijn webwinkelondernemers ook aanmerkelijk optimistischer ten aanzien van inkooporders en het algehele economische klimaat.”

Foto: Nicholas Eckhart (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond