Deel dit artikel
-

‘Ondernemer Julius Krechting spin in web van nepprofielen’

Ondernemer Julius Krechting lijkt de spin in het web van tenminste 2000 datingsites met nepprofielen in Nederland en Denemarken. Dat blijkt uit onderzoek van televisieprogramma De Monitor (KRO-NCRV) in samenwerking met het Deense consumentenprogramma Kontant. Vanavond wordt een uitzending gewijd aan de activiteiten van Krechting.

The Monitor dook al eerder in de schimmige wereld van nepprofielen. Het programma kreeg bijna tweehonderd tips binnen van veelal oudere, eenzame mannen, die zich realiseren dat zij hun hoop hebben gevestigd op een nepprofiel. Samen gaven ze er al tienduizenden euro’s aan uit, uiteraard zonder dat het tot een afspraak kwam.

De meeste van deze bedrijfjes willen niet gevonden worden. Zo verhult het bedrijf achter onder meer Vinderr.net en Passiedate.com de bedrijfsnaam en adresgegevens op de website. En noemt een ander bedrijf dan juist wél weer alle bedrijfsgegevens op de site, maar blijkt dit na verder onderzoek een lege huls. Het bedrijf heeft volgens het handelsregister nul werknemers in dienst en is gevestigd in een zogenaamd virtueel kantoor.

Krechting is onder meer de eigenaar van het bedrijf The Right Link, één van de grootste spelers in de fictieve datingmarkt. In Denemarken zit hij achter het bedrijf Boost Web Activities. De één heeft een structuur van vennootschappen die uitkomt in Hongkong en bij de ander leidt het spoor naar belastingparadijs Belize.

The Right Link heeft uitgerekend deze maand een strenge gedragscode gepubliceerd voor chatmedewerkers, waarin tot in detail wordt beschreven hoe klanten wel verleid maar niet misleid mogen worden. Woorden als daten, liefde, relatie, afspreken en samenwonen mogen niet gebruikt worden. Woorden als flirten, fantaseren, rollenspel, vreemdgaan en dromen zijn wel akkoord.

De medewerkers worden tenslotte nadrukkelijk gewezen op de zogenaamde geheimhoudingsplicht: ‘Houd de zaken gesloten voor de buitenwereld. Loop niet naar de eerste beste krant. In dat geval zul je mogelijk aansprakelijk gesteld worden.’

Volgens Krechting worden bezoekers er op attent gemaakt dat de website fictieve profielen bevat. Deze informatie wordt vervolgens nog enkele keren herhaald.

Toezichthouder ACM lijkt de datingsites te willen onderzoeken, met als belangrijkste vraag of er sprake is van misleiding.

De Monitor, vanavond om 21.25 uur op NPO2

Deel dit bericht

4 Reacties

impulse1965

voor de heer Knechting, stik maar n die 5000 euro die je me heb lichter gemaakt

ouwe knar

Ik ben deze websites, die vaak een beetje amateuristisch ogen, wel eens tegengekomen, en het staat er toch echt op, meestal onderaan… “deze website bevat fictieve profielen etc enz”. Heel raar maarja, als je er dan toch intrapt dan lees je eigenlijk niet zo goed….

ik weet niet of hier wel iets aan te doen is juridisch gezien, je wordt in principe niet helemaal misleid want het staat er toch echt dat het om nep-profielen gaat.

Impulse1965ik

Ik heb haar geziem ouwe knar. Ik ben haar tegen gekomen

Impulse1965

Ik was alleen TE verbouwereerd om een gesprekje met haar aan te knopen, en dat zij het was realiseerde ik me pas een dag later maar aan de heer krechtimg ben ik achteraf den escuus schuldig. Bij deze dus. Matchaereld mag dus Niet zomaar een datiing site geweest zijn, op de foto was mijn meisje prachtig, maar in het echt is ze fokkiing lekker. Ik hoop haar vlug weer te zien.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond