Deel dit artikel
-

Onderzoek ACM naar Apple App Store bijna afgerond

De Nederlandse Autoriteit Consument & Markt zou zijn onderzoek naar mogelijk machtsmisbruik van Apple in de App Store bijna hebben afgerond. Dat meldt Reuters naar aanleiding van mails die de toezichthouder aan betrokkenen heeft verstuurd.

Het onderzoek loopt al sinds 2019 en richt zich op de verplichting van ontwikkelaars om gebruik te maken van in-appbetalingen die via Apple zelf lopen. App-ontwikkelaars moeten 15 tot 30 procent commissiebetalen aan Apple. Een alternatief is er niet.

Appaanbieders geven aan dat zij drempels ervaren in de toegang tot de eindgebruiker. Onder meer door het goedkeuringsproces. Appaanbieders zeggen dat zij de voorwaarden van Google – maar voornamelijk Apple – te vaag vinden. Het is vaak onduidelijk waarom een app geweigerd wordt. Ook zetten verschillende appaanbieders vraagtekens bij de reden voor de weigering.

Daarnaast ervaren appaanbieders problemen met interoperabiliteit met het besturingssysteem of bepaalde functionaliteiten op de telefoon, zoals met Siri of de NFC-chip. Bovendien geven appaanbieders aan niet altijd een eerlijke kans te hebben ten opzichte van eigen apps van Apple dan wel Google die al op de telefoon geïnstalleerd staan of de wijze waarop ranking in de appstore geregeld wordt.

Het is het eerste mededingingsonderzoek naar de App Store. De Europese Commissie is vorig jaar een soortgelijk onderzoek gestart.

Het is overigens niet gezegd dat de ACM gaat ingrijpen. Vermoedelijk zal de toezichthouder ook rekening houden met het oordeel van de EU.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond