Deel dit artikel
-

ACM neemt appstores onder de loep

Toezichthouder ACM wil meer inzicht krijgen in hoe appaanbieders hun apps in een appwinkel krijgen en welke invloed deze appstores hebben op het aanbod van apps. Daarom start de ACM een marktstudie naar de relatie tussen appaanbieders en appstores voor mobiele telefoons.

De markt voor smartphones en apps heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een volwassen markt. Een groot deel van het internetverkeer gaat inmiddels via apps. De twee mobiele platforms Android en iOS hebben een stevige positie verworven en het aanbod van apps in de bijbehorende appstores is zeer uitgebreid. Voor appaanbieders is het van belang dat hun apps in deze appstores te vinden zijn, zodat zoveel mogelijk mensen de apps kunnen gebruiken.

De belangen van appstores lopen daarbij niet altijd gelijk met de belangen van bedrijven die apps aanbieden, omdat de eigenaars van de appstores zelf ook apps aanbieden, constateert de toezichthouder.

De ACM gaat daarom vooral onderzoeken hoe appstores werken bij het goedkeuren en selecteren van apps voor de stores, en welke invloed dit heeft op het uiteindelijke appaanbod.

Om een zo breed mogelijk beeld te krijgen van de werking van appstores op mobiele telefoons gaat de ACM de komende tijd in gesprek met verschillende Nederlandse en Europese experts op het vlak van het maken van apps, wetenschappers, andere toezichthouders, appaanbieders en andere mediabedrijven.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond