Deel dit artikel
-

Onderzoek: Androids worden smartphones van de massa

Googles Android-systeem heeft de meeste groeikansen op telefoons in het middelste of onderste segment: goedkope telefoons voor de massa, ook in arme landen.

De smartphone is over vier jaar geen dure exclusieve mobiele telefoon meer voor mensen die honderden euro’s kunnen neerleggen voor een toestel. Marktonderzoeker Gartner rekent voor in 2015 bijna de helft (47 procent) van alle verkochte mobieltjes ter wereld een smartphone is. Googles Android-systeem zal al eind 2011 het populairste systeem zijn.

Door het lage prijspeil van Android, want gratis voor telefoonfabrikanten, hoeven fabrikanten zich enkel nog te richten op de hardware van telefoons. De software wordt van a tot z door Google bedacht en uitgewerkt. Daarom zullen Androids niet enkel in het topsegment goed gedijen, maar ook in het midden en aan de onderkant van de markt.

“In 2015 zal twee op de drie mobieltjes 300 dollar of minder kosten”, aldus de onderzoeker.

Gartner waagt zich ook aan een voorspelling over de vraag naar Windows Phones en Nokia. De verwachting is Nokia het systeem Windows Mobile aanzienlijk zal propageren, wat ertoe leidt dat Microsoft in 2013 de nummer drie op de mobiele markt is met een aandeel van tussen de 12,5 en 19 procent.

Apples iOS zal over de jaren heen stabiel tussen de 15 en 20 procent blijven liggen, zo wordt aangenomen.

Deel dit bericht

3 Reacties

Jurgen

Altijd interessant die Gartner-onderzoeken, vooral als je ze naast elkaar legt:
Een half jaar geleden voorspelde Gartner nog dat Symbian in 2014 nog 30.2% marktaandeel zou hebben: http://www.gartner.com/it/page.jsp?id=1434613

Android gaat in deze nieuwe cijfers dit jaar qua marktaandeel al over de Gartner-voorspelling van 2014 heen.

Grappig ook om te zien dat, terwijl insiders al 2 jaar zeggen dat Android snel het systeem voor de massa zal worden, Gartner dat nu pas durft te zeggen.

Erwin Boogert - Emerce

Datzelfde Gartner zei een half jaar geleden óók dat Symbian in 2014 nog marktleider zou zijn: http://www.gartner.com/it/page.jsp?id=1434613 .

Kijk voor de aardigheid nog eens naar de voorspelling voor Symbian in 2015 (hier wees @arnoudwokke van t.net me op).

@snube

De verschillen tussen de verschillende voorspellingen zijn wel heel groot inderdaad. Gezien tussentijds aangekondigde partnerships, zoals tussen Nokia en Microsoft, kan ik mij dat nog enigszins voorstellen. Maar het marktaandeel van Symbian van 37,6% in 2010 naar 0,1% in 2015? Weet iemand hoe dat precies gemeten wordt? Het lijkt me dat het marktaandeel alleen al hoger blijft doordat gebruikers pas na 2015 hun mobieltje met Symbian vervangen. Dat zijn er natuurlijk niet veel, maar 0,1%?

Groet,
Sander

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond