Deel dit artikel
-

Onderzoek naar gerommel met advertentiecontracten

Het Steunpunt Acquisitiefraude heeft bij justitie in Den Haag aanklachten ingediend wegens mogelijk gerommel met advertentiecontracten door de uitgever van de Internetgemeentegids en de Internetbedrijvengids. Diezelfde firma blijkt diverse sites te exploiteren waar gewaarschuwd wordt tegen advertentiefraude. Maar de klachten komen stuk voor stuk bij de advertentieverkoper zelf terecht.

Het steunpunt, onder de vlag van Stichting Aanpak Financieel-Economische Criminaliteit in Nederland (Safecin) in oktober 2003 opgericht, spreekt over “tientallen klachten van bedrijven wegens misleiding bij het afsluiten van een contract.”

Volgens het Steunpunt maken bedrijven telefonisch afspraken over een advertentie op een website ter waarde van 100 euro of gaan ze in op een verzoek om gegevens te controleren. Wanneer ze daarvoor een bevestiging ondertekenen, blijkt dat ze een contract hebben voor een driejarige overeenkomst. Justitie heeft de klachten in behandeling genomen en de opsporingdienst van de Belastingdienst, FIOD-ECD, ingeschakeld.

De websites worden geëxploiteerd door Website Services BV, hetzelfde bedrijf achter sites als fraudemeldpunt.com, acquisitiefraude.nl, advertentiefraude.org, advertentiefraude.com, advertentiefraude.net, advertentiefraudemeldpunt.com en advertentiefraude.nl. De meeste van deze sites bevatten tips om advertentiefraude tegen te gaan. Hoewel er een adres staat vermeldt – Hoogoordreef 9 in Amsterdam Zuidoost – staat de fax gewoon bij Website Services in de Donker Curtiusstraat. Klachten over advertentiefraude rollen zo binnen bij bedrijven die zelf advertenties verkopen.

Web Services is ook de exploitant van Telefoongids.com. Tegen het gebruik van deze naam is KPN een bodemprocedure begonnen. KPN weigerde haar nummerbestand te verkopen aan Website Services, omdat dit bedrijf volgens KPN onrechtmatig de naam ’Telefoongids’ exploiteert. De OPTA droeg KPN echter op om de gegevens toch af te staan.

Eerder dit jaar werd bekend dat advertentiefraude – zowel via internet als gedrukte media – een speerpunt gaat worden van het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing (RPC). Omdat de bedrijven achter die fraude vooral uit Noord-Nederland komen, richten de drie noordelijke RPC’s hun blik vooral op dit segment.

Vorig jaar nog moest de 32-jarige Maurice ten H. uit Veendam voor de rechter verschijnen wegens zwendel met advertenties. Samen met een (inmiddels veroordeelde) kameraad verstuurde hij tussen 1997 en 1999 vele honderden facturen naar bedrijven die uit de Gouden Gids werden geplukt. De ondernemingen kregen rekeningen en aanmaningen voor advertenties die ze in werkelijkheid nooit geplaatst hadden.

Ten H. had twee bedrijven (uitgeverij Ten H. en Holland Media Service) op zijn naam staan. Dat gebeurde naar eigen zeggen onder dwang van de mededader, die Ten H. een pistool op het hoofd zou hebben gezet toen hij zijn baan wilde opzeggen.

Ook Website Services lijkt zijn oorsprong in Veendam te hebben. De overdracht van een groot aantal dommeinnamen wijst daar op. Bovendien is Website Services sinds vorig jaar de hoofd- en shirtsponsor van BV Veendam. Bestuur en raad van commissarissen van BV Veendam lieten destijds al weten op de hoogte te zijn van de bepaald niet vlekkeloze reputatie van de holding, maar er zou “voldoende vertrouwen” zijn in de dochteronderneming om met elkaar in zee te gaan.

Dit artikel is voor premium abonnees . Log in of meld je aan!