Deel dit artikel
-

‘Online kansspelmarkt niet eerder dan in 2015’

Een gelegaliseerde online kansspelmarkt in Nederland komt er niet eerder dan in 2015. Dat voorspelde Eric van Vondelen, voormalig secretaris van het College van Toezicht op de Kansspelen, gisteren op het congres Gaming in Holland. “De toekomst is hoogst onzeker geworden.”

Van Vondelen, tegenwoordig zelfstandig adviseur op gaminggebied, ziet het somber in. Aanvankelijk zou het inmiddels gevallen kabinet in mei van dit jaar hebben ingestemd met wetgeving rond online gokken in Nederland. Niet verrassend, want online kansspelen levert de staatskas vele miljoenen euro’s extra op.

Het reguleren van de Nederlandse online gok- en gamemarkt zou kunnen resulteren in een belastingopbrengst van tien miljoen euro, zo beloofde een vorig jaar verschenen rapport van de Stichting Online Gaming Nederland. Het huidige aanbod van het internetgokken is vrijwel geheel afkomstig van niet binnen Nederland gereguleerde dot.com-bedrijven. Straks zijn Nederlandse bedrijven aan zet, zo was althans de bedoeling.

Maar in het voorjaarakkoord dat VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie hebben gesloten, is het voorstel verdwenen omdat het te gevoelig ligt. Een nieuw kabinet zal er niet voor eind 2012 zijn. In 2013 kunnen daardoor nog geen licenties worden verstrekt. “Ik denk dat we op zijn vroegst in 2014 met de voorbereidingen kunnen beginnen”, zegt Van Vondelen. “Dat houdt in dat pas in 2015 de eerste partijen de Nederlandse markt kunnen betreden.”

Maar advocaat Justin Franssen van VMW Taxand was optimistischer. Hij verwees naar Denemarken en andere landen die toch relatief snel waren met wetgeving op dit gebied. Morton Roende, CEO van de Deense Online Gamling Association, moest toegeven dat de markt sneller is gegroeid dan verwacht. “We zien zelfs geen kannibalisatie van oude casinomonopolies.”

Franssen erkende wel dat de uitkomst voor Nederland zich moeilijk laat voorspellen. Dat zal afhangen van de coalitie. Kaj S. Emanuel van de Jonge Democraten (D66) denkt dat de invloed van de ChristenUnie wel eens bepalend zou kunnen zijn.

De Jonge Democraten hebben eerder dit jaar zowel de Eerste als Tweede Kamerfractie gevraagd om te pleiten voor een hervorming van het Nederlandse kansspelbeleid. Emanuel denkt dat bij een kabinet met D66 en de VVD het Nederlandse kansspelbeleid meer kans maakt.

Voormalig pokerspeler Thomas Bakker pleitte samen met voormalige pokerprofessional Rolf Slotboom, tegenwoordig van de Nederlandse Pokerbond, voor de snelle legalisering van online poker in Nederland. “Er verdwijnt veel geld naar het buitenland”, weet Bakker. Veel Nederlandse spelers hebben geld verloren aan buitenlandse pokerbedrijven die failliet gingen omdat het spelersgeld niet in een apart fonds was ondergebracht.” Ook worden spelers vaak geconfronteerd met fraude, zoals de inzet van bots. In een streng gereguleerde omgeving zouden spelers minder risico lopen, zegt hij.

Ook zonder legalisering van online gokken zal de Nederlandse kansspelmarkt wellicht flink worden opgeschud, zo voorspeelde Franssen van VMW Taxand. Eind dit jaar loopt de licentie af van de Nationale Postcode Loterij. “Dat had opnieuw aanbesteed moeten worden, maar dat is om allerlei redenen niet gebeurd. Volgens de huidige wetgeving kan, bij wijze van uitzondering, de Nationale Postcode Loterij alleen voortbestaan als het onder curatele van de overheid komt te staan. Dat zie ik eerlijk gezegd ook niet gebeuren.”

Deel dit bericht

2 Reacties

willem

Mooi artikel Jan bedankt en leuk dat je er was gisteren. Verschillende mensen hebben mij vanochtend hierover gebeld. Een aantal van hen zijn het meer met Mr Justin Franssen eens, en verwachten een regulering tegen einde 2013. Ik wilde deze mening niet onthouden aan jouw lezers.

Nogmaals, bedankt en tot de volgende keer

Willem van Oort
Organisator Conferentie Gaming in Holland

Dennis

Beter schieten ze een beetje op met het legaliseren hiervan, wordt tijd.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond