Deel dit artikel
-

Online muziekrechten in Europa centraal geregeld

Muziekrechten voor online diensten in Europa kunnen in de toekomst centraal geregeld worden. Dat advies zou staan in een rapport van de Europese Commissie, dat een dezer dagen verschijnt.

Volgens persagentschap Reuters wordt in het najaar een concreet voorstel hiertoe uitgewerkt. Nu nog moeten bedrijven die in Europa online muziekdiensten willen introduceren per land de rechten regelen met de platenmaatschappijen en auteursrechtenorganisaties. Om die reden kon Apple zijn iTunes dienst niet in een keer uitrollen. In de toekomst zouden dienstenaanbieders in Europa voor alle 25 Europese lidstaten tegelijk royalty afspraken moeten kunnen maken.

In 2003 waren volgens het nog verschijnen rapport van de Europese Commissie meer dan honderd auteursrechtenorganisaties betrokken bij het vergaren van royalty’s in de Europese Gemeenschap. Daarbij ging het om vele miljarden euro’s ten behoeve van een paar miljoen auteursrechthebbenden. Doordat in de toekomst minder administratieve handelingen verricht hoeven te worden, zouden afnemers van muziekrechten flinke besparingen kunnen realiseren. De voorstellen van de Europese Commissie zouden zelfs kunnen leiden tot het verdwijnen van nationale auteursrechtenorganisaties. Die zouden kunnen opgaan in Paneuropese instellingen die met elkaar mogen concurreren.

De nieuwe regeling is met name gunstig voor internet radiostations die zich op een internationaal publiek richten. De Associatie van Europese radiostations zegt voorstander te zijn van een universele regeling.

In het verleden zijn al eens diverse pogingen ondernomen om de registratie van werken van componisten en muziekuitgevers, onder meer ten behoeve van online gebruik, in Europa centraal te regelen. Bijvoorbeeld via de International Music Joint Venture (IMJV), waarvoor auteursrechtenorganisatie BUMA in Hoofddorp een aantal jaren geleden al twee etages had ingeruimd. Maar vanwege complexe automatiseringsvraagstukken – Atos Origin werd destijds benaderd voor het opzetten van de database – werd het project afgeblazen.




Dit artikel is voor premium abonnees . Log in of meld je aan!